Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dakloosheid is de meest extreme vorm van uitsluiting’

'Als je dakloos wordt, hoor je dat je niet meer mee mag doen. Jij hoort dat je moet boeten,' aldus Edo Paardekooper Overman. De zeventigjarige ervaringsdeskundige zet zich al jaren in voor dak- en thuisloze mensen, verslaafden en ggz-cliënten - zowel op nationaal als internationaal niveau. Vandaag is Paardekooper Overman door het College van de Rechten van de Mens uitgeroepen tot Mensenrechtenmens 2018.

Voor het eerst heeft het College van de Rechten van de Mens een MensenrechtenMens uitroepen. Het college vindt dat de mensenrechten in Nederland onder druk staan en wil mensen, die zich sterk maken voor die rechten, in de spotlights zetten. Het thema van dit jaar is dak- en thuislozen, volgens het college is dakloosheid een groeiend probleem. Recht op een fatsoenlijke leefstandaard ontbreekt, net als goede zorg, erkenning, en respect.

Mensenrechten

Precies zeventig jaar geleden is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend door de Verenigde Naties. Het College van de Rechten van de Mens is de onafhankelijk toezichthouder van deze mensenrechten in Nederland.

Drie genomineerden

Genomineerd voor de titel MensenrechtenMens waren Beau van Erven Dorens, naar aanleiding van zijn televisieprogramma’s het Amsterdam- en het Rotterdam Project, de Nederlandse Straatdokters Groep, voor de huisartsfunctie zie zij voor dak- en thuislozen vervullen, en Edo Paardekooper Overman. ‘Paardekooper Overman speelt al jarenlang een cruciale rol in het realiseren van het recht op participatie van dakloze mensen en bij de vermindering van het stigma dat op hen rust. Als er iemand dakloosheid op de kaart heeft gezet is dat Edo Paardekooper Overman wel,’ aldus jurylid Adriana van Dooijeweert, voorzitter College voor de Rechten van de Mens.

Participatie

Het juryrapport: ‘De intrinsieke motivatie en gedrevenheid van Edo Paardekooper Overman om de belangen te behartigen van dak- en thuislozen is onnavolgbaar. Edo heeft een beweging in gang gezet om ervaringsdeskundigen een stem te geven en hen mee te laten praten over het beleid en de maatregelen die hen treffen. Zijn invloed op de participatie heeft naar ons idee langdurig en structureel invloed op een duurzaam en gedragen beleid.’ Paardekoper Overman krijgt met de prijs een podium voor zijn boodschap en een zilveren pin om de titel bij gelegenheid uit te kunnen dragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.