Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dakloos als gezin: ‘Ik was geen standaard geval’

Het aantal gezinnen dat dakloos raakt, neemt in grote steden toe. Het overkwam ook Stella de Swart. ‘Samen met mijn kinderen woonde ik overal en nergens.’
foto: Fotolia

De Amsterdamse doet in de eerstvolgende editie van Zorg+Welzijn magazine, dat in de laatste week van augustus verschijnt, haar verhaal. Ze had altijd een goede baan en een stabiel gezinsleven, maar door een onverwachte stapeling van problemen belandde zij in de armoede. ‘Ik kwam in een doolhof aan regels terecht. Ik was geen standaard geval, ik was een middenklasse schuldenaar waar er ontzettend veel van zijn en waar de hulpverlening niet op ingericht is’, zegt ze.

Te hoge verwachtingen

Een probleem dat de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen onderkent. Die schreef in maart dit jaar dat mensen die door gemeenten als zelfredzaam worden gezien, op onvoldoende hulp kunnen rekenen. Hij vindt het onverantwoord dat hun problemen eerst nog veel groter moeten worden voordat ze terecht kunnen in de hulpverlening. ‘De verwachtingen die we hebben over de financiële zelfredzaamheid van veel burgers zijn echt te hoog’, zegt ervaringsdeskundige De Swart.

Campings of vakantieparken

Vorige week bracht de NOS naar buiten dat het aantal dakloze gezinnen in Den Haag vorig jaar met zeventig procent is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit jaar meldden zich in het eerste kwartaal al 91 gezinnen die dakloos zijn of dat dreigen te worden; de verwachting is dat dit aantal einde jaar oploopt tot zo’n 350. Veel dakloze gezinnen komen terecht op campings of vakantieparken, meldde Nieuwsuur eerder dit jaar. Omroep West laat weten dat voor dakloze gezinnen in Den Haag -met wisselend succes- een beroep wordt gedaan op hotels en opvangcentra voor asielzoekers. De Swart maakte in haar dakloze periode vooral gebruik van leegstaande woningen die te koop stonden. ‘Zag ik ergens een te koop-bord, dan gooide ik een flyer door de bus met mijn verhaal.’

Terug naar werk

Ze werkt nu samen met sociaal ondernemer Mariska Komproe aan Your Comeback, een “revalidatieprogramma” voor mensen die weer terug de maatschappij in willen na schulden en eventueel bijkomende dakloosheid. De Swart: ‘Ik miste maatwerk in het hele schuldsaneringstraject, dat wil ik mensen juist wel bieden. Je moet beginnen bij de angel, die moet er zo snel mogelijk uit. Bij de ene is dat dreigende dakloosheid na een scheiding, omdat het inkomen te hoog is voor sociale huur maar te laag voor vrije sector of particulier. Bij de ander is er eerst juridische hulp nodig om de boel in beweging te krijgen. Zo snel mogelijk terug naar werk is in mijn ogen ook erg belangrijk: je weer nuttig voelen en inkomen genereren om uit de armoede te komen, een stip aan de horizon hebben.’ Lees het hele verhaal van De Swart (en tips voor hulpverleners) in de eerstvolgende editie van Zorg+Welzijn magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.