Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dader huiselijk geweld meer gehoord bij huisverbod

Plegers van huiselijk geweld, die een tijdje hun huis niet meer in mogen, moeten beter hun verhaal kunnen doen. Uit onderzoek blijkt dat bij de beslissing om het huisverbod te verlengen, te vaak alleen de slachtoffers worden gehoord.
Dader huiselijk geweld meer gehoord bij huisverbod

De burgemeester beslist over oplegging en verlenging van een huisverbod als iemand zich heeft misdragen tegenover partner of kinderen. Maar omdat het vaak hulpverleners zijn die de dossiers samenstellen, weegt het woord van het slachtoffer zwaarder dan dat van de dader. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie maandag naar de Eerste Kamer heeft gestuurd.

Huisverbod
De minister vindt dat de betrokkenen meer oor moeten krijgen voor de pleger van huiselijk geweld bij de beslissing het huisverbod al of niet te verlengen. Vanaf 2009 kan de burgemeester een huisverbod van tien dagen opleggen. Dat kan hij verlengen tot hoogstens vier weken.
 
Rechter
De onderzoekers hebben ook gekeken of de rechter niet beter kan beslissen over verlenging van het huisverbod. Daar zitten echter te veel haken en ogen aan. Niet alleen zou dit de rechters en andere betrokkenen te veel belasten, het zou ook te veel tijd gaan kosten waar snel handelen gewenst is. Minister Opstelten voegt daar aan toe dat er dan ook een wetswijziging nodig is. Hij houdt het liever bij verbetering van de bestaande procedure.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.