Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Criminele 12-minners vaak zelf slachtoffer

Kinderen die voor hun twaalfde met de politie in aanraking komen, hebben vaak psychische problemen. Een groot deel van hen volgt ook later het criminele pad. Promovenda Charlotte Geluk onderzocht criminaliteit bij kinderen onder 12 jaar. Vroeg problemen signaleren, voorkomt erger én onnodig behandelen.
Criminele 12-minners vaak zelf slachtoffer
Foto: ANP XTRA

Het politiecontact schept een kans om bij kinderen jonger dan 12 jaar problemen vroeg te herkennen en dus ook om ze te behandelen. Vroegtijdig signaleren is niet alleen goed voor de kinderen zelf, maar het voorkomt ook stigmatisering van kinderen en onnodige behandelingen. Omdat snel en op de juiste manier kan worden  ingegrepen.

Crimineel gedrag

Het is de eerste keer dat de groep kinderen van 12 jaar en jonger uitgebreid is onderzocht op crimineel gedrag. Charlotte Geluk promoveert op haar onderzoek op 16 mei bij het VU medisch centrum. Zij heeft twee jaar lang onderzoek gedaan onder 12-minners naar de ontwikkeling van criminaliteit en gerelateerde problemen.

Psychische problemen

Duidelijk is dat kinderen die voor hun twaalfde al beginnen met crimineel gedrag een relatief groot aandeel hebben in de algemene criminaliteitscijfers. Vroeg geleerd, oud gedaan dus. Maar een groot deel van kinderen die in aanraking met de politie komt, heeft te maken met vele problemen: psychisch, agressief gedrag, somberheid en sociale problemen. Vooral de groep met veel problemen is vaak zelf slachtoffer geweest van pesten en geweld.

Het aantal jeugdbendes is in vier jaar tijd met meer dan de helft teruggebracht tot 764 bendes. Ook criminoloog Henk Ferwerda betoogt dat het noodzakelijk blijft om straf en zorg vroegtijdig in te zetten. Lees hier verder >>

Passende hulp

Er is zeker reden tot hoop. Niet alle 12-minners die met de politie in contact komen, volgen het criminele pad, constateert Geluk. Er is ook een groep criminele 12-min kinderen die relatief weinig problemen heeft. Het eerste politiecontact kan dus ook een incident zijn, aldus Geluk, en hoeft niet altijd te leiden tot langdurig, frequent en ernstig delinquent gedrag. Goede signalering en diagnostiek zijn noodzakelijk om kinderen die dat nodig hebben, passende hulp te bieden en onnodig problematiseren te voorkomen.

Criminaliteit jongeren

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft cijfers gepubliceerd over criminaliteit onder jongeren. Daaruit blijkt dat het aantal jonge verdachten dat wordt aangehouden op verdenking van het plegen van een misdrijf neemt de laatste jaren afneemt. In 2012 werden in totaal 66 duizend aanhoudingen verricht onder jongeren tussen 12 en 25 jaar. Van hen waren 27,7 procent minderjarige verdachten. In vergelijking met 2007 werden er in 2012 dertig procent minder aanhoudingen verricht, het aantal aanhoudingen van minderjarigen is zelfs met de helft verminderd. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal aanhoudingen, het aantal misdrijven zou in de praktijk hoger kunnen zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.