Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Crèchekinderen doen het beter

Jonge kinderen die naar een goede crèche gaan, zijn slimmer, socialer en hebben meer zelfvertrouwen dan hun thuisblijvende leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Elly Singer van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Crèchekinderen doen het beter

Door dagelijks met andere kinderen te spelen ontwikkelen crèchekinderen sterkere sociale vaardigheden. Kinderen die veel samenspelen met leeftijdsgenootjes, blijken complexer gedrag te vertonen dan kinderen die thuis bij hun ouders blijven. ‘Ze kijken wat een ander doet en imiteren dat, maar dagen elkaar ook uit,’ zegt Singer op de nieuwssite van Spits. ‘Zo leren kinderen nieuwe vaardigheden. Ze bouwen bijvoorbeeld complexere torens en spelen meer rollenspellen.’

Goede basis
Door ’te doen alsof’ leren kinderen bovendien na te denken over sociale situaties. Volgens Singer worden kinderen die veel met vriendjes spelen motorisch vaardiger, socialer en krijgen ze meer zelfvertrouwen. ‘Vaardigheden die een brede basis geven die ze nodig hebben voor een goede ontwikkeling,’ zegt Singer. ‘Dat geeft ze een voorsprong.’

Kwaliteit
Het onderzoek zegt niets over de kwaliteit van de kinderopvang en de invloed daarvan op het zelfvertrouwen en sociaal gedrag van kinderen. Al eerder bleek uit onderzoek in Engeland en de Verenigde Staten dat kinderen een voorsprong hadden op hun leeftijdsgenoten als ze op de crèche verbleven.

Groter geluk
Maar ook bleek dat opvang door opa en oma voor een groter geluks- en veiligheidsgevoel bij kinderen zorgt. Maar volgens andere opvoedingsdeskundigen is de voorsprong van crèchekinderen snel ingehaald. Volgens hen halen jonge kinderen een groot voordeel uit de persoonlijke aandacht van volwassenen die van ze houden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Spitsnieuws

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.