Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corporaties trekken woon-werk-leerplannen voor zwerfjongeren

Corporaties uit zo’n zes gemeenten hebben woningen en werkervaringsplaatsen beschikbaar gesteld voor zwerfjongeren. Geef Opvang de Ruimte (GODR) en de Stichting Zwerfjongeren Nederland gaan hiervoor samen met corporaties woon-werk-leerplannen ontwikkelen. Reguliere hulpverleningsinstellingen moeten de coaching voor hun rekening nemen.
Corporaties trekken woon-werk-leerplannen voor zwerfjongeren

De corporaties regelen naast de huisvesting ook werkervaringsplaatsen in het eigen bedrijf of bij relaties, zo nodig in combinatie met een scholingstraject. Na een periode van maximaal twee jaar moet de jongere weer in staat zijn om zelfstandig te wonen en op eigen kracht een baan te vinden.

GODR

zal een landelijk steunpunt opzetten om de corporaties te helpen bij het vinden van geschikte lokale partners. Acht corporaties uit onder meer Zwolle, Zaanstad, Arnhem, Almere en Mijdrecht hebben inmiddels woningen beschikbaar gesteld voor zes tot acht jongeren. Nederland telt volgens schattingen van de Rekenkamer zo’n 5000 zwerfjongeren.

Bram Koppenaal, van de

Federatie Opvang

, vertelt dat het om kansrijke jongeren zonder verslavingsproblemen gaat, die moeten uitstromen uit de maatschappelijke opvang. De financiering en de hulpverlening van de trajecten moet nog geregeld worden.

‘Voor de begeleiding vragen we de lokale maatschappelijke opvang of de jeugdhulpverlening. Als de hulpverlening voor de corporaties onbereikbaar blijkt kunnen wij vanuit de Federatie Opvang daarbij bemiddelen. Ook met de gemeenten moeten we afspraken maken, want veel van deze jongeren hebben een uitkering.’

Het GODR is een samenwerkingsverband van Aedes (vereniging van wooncorporaties), Federatie Opvang en SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting).

Stichting Zwerfjongeren Nederland

heeft zich bij het project aangesloten.

Meer informatie :

‘GODR start nieuw initiatief: Corporaties bieden zwerfjongeren werkervaring’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.