Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona-update: Bezoekregelingen voor ouderen, jongeren en mensen met een handicap

Houd afstand, vooral ten opzichte van kwetsbare medemensen. Dat is een van de belangrijkste coronamaatregelen. Maar wat betekent dat voor verschillende doelgroepen en zorgorganisaties? Hier een overzicht van de bezoekregelingen.
twee kinderen knuffelen
Foto: Picscout

Het verbod op bezoek aan verpleeghuizen liet een hoop stof opwaaien. Verschillende brancheorganisaties staken de koppen bij elkaar om voor hun eigen sector een advies te maken.

Verpleeghuizen: geen bezoek

Sinds vrijdag 20 maart zijn verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Ouderenzorginstellingen zijn gevraagd om er alles aan te doen om de bewoners en hun naasten op andere manieren in contact te laten blijven, bijvoorbeeld door (video)bellen mogelijk te maken. Er zijn uitzonderingen op deze maatregel mogelijk. In het bijzonder in de stervensfase. Ook hier geldt dat het bezoek beperkt moet blijven tot één bezoeker per cliënt per dag. Veelgestelde vragen rondom de bezoekregelingen van verpleeghuizen zijn de vinden op deze pagina van Actiz. Zelfstandig wonende ouderen die verbonden zijn aan een verpleeghuis kunnen wel bezoek ontvangen, mits ze een eigen entree hebben. Deze maatregelen geldt in ieder geval tot 6 april. Volgens Actiz is het reëel om aan te nemen dat de maatregel langer van kracht zal zijn, maar hierover is nog geen zekerheid.

Gehandicaptenzorg: nee tenzij

Vrijwel direct na deze aankondiging meldde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat er voor de gehandicaptenzorg geen generieke tijdelijk verbod op bezoek zou afgeven. De gehandicaptenzorg kent namelijk veel verschillende woon- en verblijfvormen en cliënten met nog meer verschillende risicoprofielen. Maandag 23 maart bevestigde VWS de bezoekregeling in de gehandicaptenzorg: nee, tenzij. Tenzij het contact met de familie/ vrijwilliger van essentieel belang is voor de cliënt. Bijvoorbeeld omdat deze actief betrokken is bij de dagelijkse zorgverlening, of omdat het voor het emotioneel/ psychisch welzijn van de cliënt belangrijk is dat er contact is met de verwant belangrijke andere (lees cruciale persoon). Dan is het een overweging hen te benaderen als ‘zorgmedewerker’. Uiteraard indien zij klachtenvrij zijn. Ook in de gehandicaptenzorg geldt: maximaal één bezoeker per cliënt per dag. Meer informatie over (bezoek) in de gehandicaptenzorg tijdens de corona-crisis vind je op deze website van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Jongeren

Uitgangspunt is dat het contact van kinderen en jongeren met hun ouders/opvoeders gewoon doorgaat, ook als zij niet in één huis verblijven. Tenzij fysiek contact voor een kind of jongere noodzakelijk is, is het uitgangspunt dat de hulpverlening zoveel mogelijk via andere communicatiemiddelen verloopt. Ouders en professionals wordt gevraagd eerst te zoeken naar een creatieve manier om het contact te behouden en een zorgvuldige afweging te maken als fysiek contact noodzakelijk is. Hierbij houden zij rekening met de fysieke en mentale gezondheid van zowel het kind/de jongere, zijn ouders/opvoeders, en andere betrokkenen als ook met die van henzelf. Mocht fysiek contact echt nodig zijn voor het welzijn van de jongere, bereid dit dan goed voor. Houd je goed aan de richtlijnen van het RIVM. Voor hulp bij het maken van afwegingen voor fysiek contact, en uitwerkingen daarvan in specifieke situaties zoals bij gescheiden ouders en pleeggezinnen, vind je op deze pagina’s van het Nederlands Jeugd Instituut.

Bezoek in residentiële jeugdzorg

Regels rondom bezoekregelingen van residentiële jeugdzorg zijn in principe maximaal één bezoeker per dag voor maximaal een uur, tenzij de afdeling andere keuzes maakt in overleg met jongeren en ouders of opvoeders. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren in een crisis waarbij de ouders van een jongere een steunende rol kunnen spelen. Of wanneer er lichamelijk kwetsbare kinderen op de groep zijn voor wie in overleg met de GGD andere afspraken zijn gemaakt. Afspraken over het voorbereiden van bezoek, hygiëne tips en meer vind je op deze pagina.

Lees alle artikelen die wij rondom en over corona schrijven hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.