Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona: sociaal werk locaties mogen open na 17.00, handreiking avondlockdown

Sociaal werk locaties zoals buurthuizen, jongerencentra en dagbestedingslocaties mogen ook de komende weken openblijven na 17.00. Dat heeft het ministerie van VWS afgesproken met Sociaal Werk Nederland en LSA. Een nieuwe handreiking geeft professionals in het sociaal domein de belangrijkste aandachtspunten in de avondlockdown.
Foto Pixabay

Met sociaal werk locaties worden bedoeld alle dorps- en buurthuizen, jongerenlocaties, jongerencentra, wijkcentra, dagbestedingslocaties en vergelijkbare locaties. Net als bibliotheken hebben zij een cruciale sociale functie, vindt ook het ministerie, zeker voor specifieke kwetsbare groepen. Daarom mogen zij openblijven voor 17.00, ook voor individuele ondersteuning zoals maatschappelijk werk.

Vermindert activiteit sociaal isolement?

De nieuwe Handreiking dorps- en buurthuizen en sociaal werk n.a.v. persconferentie 26 november 2021 – Avondlockdown benadrukt wel alle activiteiten zoveel mogelijk vóór 17.00 te laten plaatsvinden. ‘Activiteiten die een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen of het opsporen van sociaal isolement dienen – zoveel als mogelijk – gecontinueerd te worden. Soms is dit lastig precies te bepalen; pleeg hierover dan ook overleg met de gemeente’, aldus de handreiking.

Sport en bewegen

Sportlocaties zijn wel na 17.00 gesloten. Probeer daarop in te spelen met beweegactiviteiten overdag en wees alert op de impact van gesloten sportlocaties, is het advies. Afwijken van de groepsgrootte van maximaal 4 deelnemers mag als je dat kunt beargumenteren. Dit moet iedere keer opnieuw worden beoordeeld, in overleg met de beheerder, gemeente en/of toezichthouder.

Coronatoegangsbewijs en mondkapjes

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht in dorps- en buurthuizen. Er vindt namelijk besloten en georganiseerde dagbesteding plaats voor kwetsbare groepen. Het bestuur van een buurthuis mag iemand zonder coronatoegangsbewijs dan ook niet weigeren voor activiteiten. Zogenoemde CTB-plicht is er wel als gebruikt wordt gemaakt van horeca, en als er een evenement of culturele voorstelling is in het buurthuis. Mondkapjes zijn in dorps- en buurthuizen wél verplicht, sinds 6 november, omdat deze ook toegankelijk zijn voor het brede publiek.

De nieuwe handreiking over sociaal werk in de avondlockdown roept op alert te zijn op kwetsbare jongeren, nu sportlocaties na 17.00 voorlopig gesloten blijven. Hoe je jongeren helpt omgaan met deze sombere tijd in de coronacrisis legt ggd-pedagoog en onderzoeker Monique L’Hoir uit in dit artikel.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.