Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Comazuiper moet betalen, oudere met rollator niet

Waarom willen ouderen dat comazuipende jongeren de ziekenhuisrekening zelf betalen? Terwijl de jonge Nederlander wel vindt dat een rollator of looprek vergoed moet worden?
ziekenhuisrekening van comazuipen zelf betalen
Foto: ANP XTRA

Mensen zijn eerder voorstander van een eigen bijdrage al de zorgkosten het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl. Zo is de meerderheid van de Nederlanders weinig solidair met jongeren die te veel drinken en zo op de eerste hulp terecht komen. Zij zouden de ziekenhuisrekening deels zelf moeten betalen, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

Psychische hulp

Als je wil stoppen met roken en daarvoor hulp krijgt, dan zou dat ook helemaal of gedeeltelijk voor eigen rekening moeten zijn, volgens acht op de tien volwassenen. Psychische hulp bij een depressie of het overlijden van een dierbare zou daarentegen wel vergoed moeten worden, aldus de meerderheid.

Rollator

De meningen zijn meer verdeeld over andere zorg als dieetadvies, IVG-behandelingen, een rollator. Opvallend is dat in 2010 bijna 60 procent van de volwassenen vond dat een rollator volledig vergoed moest worden. Nu is minder dan de helft (46) voor een volledige vergoeding. De onderzoekers vermoeden dat de maatschappelijke discussie over het vergoeden van de rollator ervoor heeft gezorgd dat de mensen van mening zijn veranderd. Nederlanders van 45 jaar en ouder vinden overigens vaker dat er voor een rollator zelf betaald moet worden dan de jongere Nederlander.

Identiteitsprincipe

Dat is opvallend, want Nederlanders willen over het algemeen het liefst zorg vergoed die zij zelf ook nodig hebben. Dit is het identiteitsprincipe, stelt het CBS. Je mening wordt namelijk gekleurd door de eigen situatie. Zo vinden meer rokers dan niet-rokers dat hulp bij stoppen met roken vergoed moet worden. Ook mensen die vinden dat zij een slechte gezondheid hebben, vinden vaker dat een total bodyscan en een second opinion volledig vergoed moet worden, dan mensen die zeggen dat ze wel een goede gezondheid hebben.

Zorgkosten

Ieder jaar bepaalt de overheid welke medische zorg wordt vergoed en welke uit een eigen bijdrage betaald moet worden. Maar de publieke opinie komt niet altijd overeen met wat de overheid beslist, aldus het CBS. Er moet overigens wel opgemerkt worden dat de ondervraagde Nederlanders mogelijk niet weten wat de kosten van bepaalde zorg zijn. De vraag is of hun mening zou veranderen als ze dat wel zouden weten.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De tijd van krijgen is helemaal voorbij, bij alle hulpmiddelen en /of woning aanpassingen is een eigen betalingsregeling in het leven geroepen. En aftrekposten bij de belasting is er ook niet meer. Je Bruto inkomen is en blijft je bruto inkomen. Al heb je veel eigenbijdragen en veel ziektekosten. Dat is niet terecht. Als je ziek en afhankelijk wordt is geen keuze, dat overkomt je.

  3. Mocht je afhankelijk worden van een loophulpmiddel dan overkomt je dat, door ziekte , ouderdom, of gebrek. En dan moet er een rollator komen of ander hupmiddel. Trouwens die moet je ook zelf betalen of een maandelijkse aflossing. En COMA zuipen dat doe je jezelf aan. Wat minder drinken is evengoed gezellig. Moet je bedenken dat je daarmee je hersenen en je geheugen mee aantast. Ik denk altijd: Als ik mijn verstand maar blijf houden.
    Dus denk eraan je verstand blijven behouden is heel belangrijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.