Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kwaliteit cliëntdossier BJZ niet goed

De Bureaus Jeugdzorg Noord-Holland en Limburg hebben niet duidelijk vastgelegd hoe jeugdzorgmedewerkers om moeten gaan met het registreren van persoonsgegevens. De BJZ's kunnen niet garanderen dat die gegevens juist en nauwkeurig zijn, zegt het College bescherming persoonsgegevens.
Bureau jeugdzorg moet persoonsgegevens nauwkeurig registreren
Bureau jeugdzorg moet persoonsgegevens nauwkeurig registreren - Foto: ANP XTRA

Uit het onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) blijkt er is zo geen duidelijke manier van werken is voor de professionals die de contactjournaals maken. In deze journaals staan de contacten van BJZ met hulpverleners, ouders en jeugdigen. Het College vindt dat op deze manier de kwaliteit van de cliëntdossiers niet is gewaarborgd.

Ingrijpende beslissingen

Het is heel belangrijk dat de informatie waarmee BJZ werkt juist en nauwkeurig is, volgens het CBP. Op basis van deze informatie van BJZ’s worden soms ingrijpende beslissingen genomen over de zorg aan kinderen in het gezin. De informatie in het cliëntdossier kan ook leiden tot een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het verzoek aan de rechter om verlenging van opgelegde jeugdbeschermingsmaatregelen.

Volgens de Inspectie Jeugdzorg hebben Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant en jeugdzorg instelling Oosterpoort fouten gemaakt bij het toezicht op twee meisjes die vorig jaar werden aangevallen door de hond van hun vader. Lees meer>>

Werkwijze

Volgens het CPB wordt bij de beide bureaus jeugdzorg in de registratie ook niet duidelijk een onderscheid gemaakt tussen ‘harde’, feitelijke gegevens en ‘zachte’ gegevens. De zachte gegevens gaan over meningen, indrukken en vermoedens. Verder ontbreekt een standaardwerkwijze voor het weergeven van de herkomst van informatie, het actueel houden van informatie en het markeren van onjuistheden.

Maatregelen

Naar aanleiding van het onderzoek, hebben BJZ Noord-Holland en Limburg maatregelen aangekondigd om hun werkwijzen te verbeteren. Het CBP zal nu bekijken hoe en of deze maatregelen de situatie verbeteren.

Een succesvolle samenwerking tussen gemeenten en aanbieders. Leid deze nieuwe samenwerking daadwerkelijk tot effectiever werken, lagere kosten en andere verhoudingen tussen burger, professional en overheid? Kom op 23 april naar het Congres Jeugdzorg 2015 in het Postillion Hotel in Bunnik. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.