Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Coffeeshop wordt besloten club

Na de invoering van de wietpas door het kabinet, zal een coffeeshop een besloten club worden met maximaal 1000 tot 1500 leden. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag bekendgemaakt na de wekelijkse ministerraad.
Coffeeshop wordt besloten club

De wietpas, door de minister clubpas genoemd, is bedoeld om te voorkomen dat buitenlanders in Nederland drugs komen kopen. Het kabinet verwacht met de sluiting van coffeeshops voor buitenlandse drugstoeristen dat zij niet meer naar Nederland zullen reizen voor de aanschaf en consumptie van cannabis. En daarmee de overlast beperkt wordt.

Strijd
Volgens het kabinet passen de maatregelen in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Eind 2014 moet 40 procent van deze organisaties zijn opgerold, zei premier Mark Rutte vrijdag in een toelichting.

Pasjes
Eerder al bracht het kabinet steeds meer informatie naar buiten over hoe het pasjessysteem vorm moet krijgen. Vrijdag werden de voorstellen nog eens besproken door het kabinet.

Meerderjarig
De kaart zal alleen beschikbaar zijn voor meerderjarige Nederlanders. Een lidmaatschap moet voor ten minste een jaar worden aangegaan. Daarmee moeten de coffeeshops besloten clubs worden voor de lokale markt. Het maximum aantal leden kan door een burgemeester afhankelijk van de lokale omstandigheden naar beneden worden bijgesteld.

Rechtszaak
Of het mogelijk is om buitenlanders uit Nederlandse coffeeshops te weren, moet nog blijken. Momenteel loopt een rechtszaak tussen de gemeente Maastricht en een coffeeshophouder die wel buitenlanders wil toelaten.

Zuiden
Opstelten hoopt na de zomer aan de slag te kunnen met de invoering van het systeem. De bedoeling is dat de kaart eerst in het zuiden van het land wordt geïntroduceerd. In de loop van volgend jaar zijn andere delen van Nederland aan de beurt.

Toenemen
In verschillende steden in Nederland bestaat weerstand tegen de wietpas. Critici vrezen dat de straathandel in drugs zal toenemen. Maar Opstelten verwacht medewerking te krijgen van alle gemeenten, zei hij. Ook oppositiepartij GroenLinks is kritisch. ‘De wietpas jaagt gebruikers in handen van straatdealers die veel meer op zak hebben dan wiet. Het kabinet moet kiezen: of de voor- én de achterdeur sluiten en het verbod op softdrugs handhaven of liberaliseren en dan strikt controleren’, aldus GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi in een reactie.

 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

 

Bron: ANP

2 REACTIES

  1. Wietpas is een systeem wat alleen maar meer criminaliteit zal opleveren. Het hele coffeeshopbeleid klopt zowiezo al jaren voor geen meter. Ik ben een kleinschalig gebruiker en kweek elk jaar mijn eigen plantje met wiet zaden die ik van het internet koop. Zie bijv: http://www.royalqueenseeds.nl/cannabis-zaden.
    Voor mij hoeft het hele wietpas-idee er niet door te komen. Voor eigen gebruik moet er voor iedereen goede wiet beschikbaar blijven. Als ze toch iets willen aanpakken, laat ze dan met alcoholgebruik beginnen,.. aan gezien het geen probleem is om honderd flessen stro-rum aan te schaffen met een alcohol percentage van 80%. En alcohol daar kun je dus wel aan dood gaan.

  2. Lees alle reacties
  3. Wietpas is een systeem wat alleen maar meer criminaliteit zal opleveren. Het hele coffeeshopbeleid klopt zowiezo al jaren voor geen meter. Ik ben een kleinschalig gebruiker en kweek elk jaar mijn eigen plantje met wiet zaden die ik van het internet koop. Voor mij hoeft het hele wietpas-idee er niet door te komen. Voor eigen gebruik moet er voor iedereen goede wiet beschikbaar blijven. Als ze toch iets willen aanpakken, laat ze dan met alcoholgebruik beginnen,.. aan gezien het geen probleem is om honderd flessen stro-rum aan te schaffen met een alcohol percentage van 80%. En alcohol daar kun je dus wel aan dood gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.