Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coëlho Zakwoordenboek Jeugd

Triple P, acne, pesten en de Verwijsindex Risico-jongeren: het Coëlho Zakwoordenboek Jeugd geeft uitleg bij meer dan 6.500 trefwoorden. Het is het eerste woordenboek voor de jeugdsector. Niet gek, want nu (keten)samenwerking hot is, neemt het belang dezelfde taal te spreken toe.
Coëlho Zakwoordenboek Jeugd

De uitgave is handig voor hulpverleners in de jeugdsector, maar ook voor ambtenaren die met jeugdbeleid en -zorg bezig zijn. De co-productie van Elsevier Gezondheidszorg en het Nederlands Jeugd instituut omvat, van ‘aandacht’ tot en met ‘ZZP’ (=zorgzwaartepakket), 460 pagina’s.

Hier en daar mist nog iets: zo is de uitleg van wat een centrum voor jeugd en gezin is wél te vinden onder ‘centrum/centra voor jeugd en gezin’, maar niet onder de afkorting ‘CJG’. Hetzelfde geldt voor ‘LVG’: dat staat alleen tussen haakjes achter de uitleg bij ‘licht verstandelijk gehandicapte’. Jammer als je niet weet waar die letters voor staan. Wat riskant middelengebruik – een ander voorbeeld – betreft, ontbreekt ‘comazuipen’ niet, maar ‘GHB’ wel. Daar staat dan weer tegenover dat een begrip als obesitas is uitgewerkt over twee pagina’s, compleet met tabellen met BMI-criteria.

Zoals bij alle woordenboeken, is het leuk en leerzaam om er zomaar in te bladeren. Of wist u al dat ‘troostkoffers’ koffers zijn ‘met artikelen voor ouders met een huilbaby, zoals hangmatje, speciaal bedje’? Tot slot nog een tip: zorg bij de volgende druk ook voor een digitale versie.

Titel: Coëlho Zakwoordenboek Jeugd
Auteur: R.A. Hirasing, H. Talma en M. Kobussen
Uitgever: Elsevier Gezondheidszorg/Reed Business
Prijs:  € 39,95

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.