Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coalitie verdeeld over strengere eisen importbruiden

CDA en PvdA denken verschillend over de vraag of het moeilijker moet worden een buitenlandse bruid of bruidegom naar Nederland te halen. Met VVD en PVV wil het CDA de voorwaarden aanscherpen. De PvdA, met SP en GroenLinks, is tegen.
Coalitie verdeeld over strengere eisen importbruiden

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat huwelijksmigranten alleen naar Nederland mogen komen als zij in hun eigen land minimaal een vervolgopleiding hebben doorlopen en Nederlands of Engels spreken en schrijven.

Fout
Verder moeten mannen of vrouwen die bij een eerdere overzeese partner in de fout zijn gegaan, een verbod krijgen om een nieuwe huwelijkskandidaat uit het buitenland te halen. De voorstellen moeten ook gelden voor bruiden en bruidegoms uit westerse landen. VVD en PVV sluiten zich bij de voorstellen aan.

Juridisch
Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA heeft op dit moment geen behoefte aan aanscherping. Volgens hem is eerder gebleken dat veel van de voorstellen van het CDA juridisch niet mogelijk zijn. De regering heeft toen wel bedongen dat huwelijksmigranten in hun eigen land een beetje Nederlands leren. Dijsselbloem wil eerst bekijken of dat effect heeft.

Kansen
Van Toorenburg ontkent dat zij een dam tegen huwelijksmigratie wil opwerpen. Zij wil de kansen vergroten van mensen die naar Nederland komen. SP-Kamerlid Sadet Karabulut gelooft daar niets van. ‘Als je vindt: Wij willen geen Turken of Marokkanen, zegt dat dan gewoon’, aldus Karabulut.

Liefde
De strengere eisen die Van Toorenburg voorstelt komen uit de koker van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Bij de presentatie van de voorstellen vorige week zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dat hij mensen die uit liefde in Nederland bij elkaar willen komen, niet in de weg zal staan. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.