Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coalitie blijft besparen op hulp zorgleerling

De bezuiniging van 300 miljoen euro op de extra hulp aan leerlingen die moeilijk meekomen op school staat voor de regeringspartijen VVD en CDA niet ter discussie. Zij trotseren daarmee kritiek vanuit de oppositie, van belangenorganisaties en van organisaties van werkgevers en werknemers in het onderwijs.
Coalitie blijft besparen op hulp zorgleerling

VVD en CDA zien mogelijkheden om in de regelgeving rond het zogenoemde passend onderwijs te snijden. Daarin wordt geregeld dat leerlingen zo veel mogelijk onderwijs op maat moeten krijgen. Het is de bedoeling passend onderwijs vanaf 2012 in te voeren. Sinds 2003 is er wel ondersteuning met aparte budgetten, de zogenoemde rugzakjes, voor leerlingen die extra zorg nodig hebben.

Gaspedaal
Juist omdat sindsdien er steeds meer geld naar de extra hulp is gegaan, steunen VVD en CDA de ingreep die het kabinet doet. ‘Deze regeling kent alleen maar een gaspedaal en geen rem’, concludeerde VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias woensdag tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in het parlement. CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier wees erop dat er ruim 1,2 miljard euro overblijft en dat dat voldoende moet zijn.

Probleemgeval
Kabinet en coalitiepartijen vinden dat kinderen nu te snel het etiket ‘probleemgeval’ opgeplakt krijgen en daardoor buiten de boot vallen. In de kabinetsplannen voor het passend onderwijs wordt er in 2012 50 miljoen weggesneden, daarna loopt het op naar 300 miljoen.

Bureaucratie
Vrijwel de hele oppositie in de Tweede Kamer vreest echter dat de zorgleerlingen de dupe worden en straks nergens meer terechtkunnen. Volgens de PvdA is er ‘een tijdbom’ onder het passend onderwijs geplaatst. SP en D66 betwijfelen bovendien zeer of er door het snijden in bureaucratie wel veel geld te halen is. Verscheidene oppositiepartijen riepen het kabinet woensdag op om eerst na te gaan wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen.

Ontslag
Coalitiepartij VVD vroeg woensdag tijdens het debat verder aandacht voor het aanpakken van leraren die aanhoudend slecht functioneren. Als er geen verbetering optreedt, moet ontslag de uiterste consequentie zijn. Volgens onderwijsbond AOb schort het op scholen vaak aan een deugdelijk personeelsbeleid.

Toelatingseisen
Het debat over de onderwijsbegroting gaat donderdag verder met de beantwoording van minister Marja van Bijsterveldt en staatssecretaris Halbe Zijlstra (beiden Onderwijs). Van Bijsterveldt zal dan ook de Kamer moeten uitleggen waarom ze havo-scholen de ruimte laat om toelatingseisen te stellen aan vmbo’ers die willen overstappen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.