Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliëntenraden verslavingszorg: ‘Begeleiding en nazorg moet beter’

Vijftien verslavingsinstellingen en hun cliëntenraden hebben afgesproken voor 1 april concrete verbeteringsplannen te maken. Het Handvest Maastricht dat door alle partijen onlangs is ondertekend, moet een stok achter de deur zijn voor de verbetering van het maatschappelijk herstel en de kwaliteit van het leven van (ex)verslaafden.
Cliëntenraden verslavingszorg: ‘Begeleiding en nazorg moet beter’

Hoe moet je als ex-verslaafde tijdens een sollicitatiegesprek je cv-gat verklaren? Wat moet je doen als je na je behandeling opeens thuis tegen je schuld van 20.000 euro aan zit te hikken? De verslavingszorg laat daar nog behoorlijke steken vallen, vindt bestuurslid Gerrit Zwart van het Kennisnetwerk Het Zwarte Gat. En dat laatste is precies waar ex-verslaafden in terecht komen, stelt het bestuurslid: ‘Een groot zwart gat.’ ‘De nazorg van de verslavingsinstellingen is vaak een uurtje in de week, meer is niet mogelijk.’

Leefgebieden
‘De verslavingszorg moet meer begeleiden naar wonen, werken en zingeving’, vindt Zwart. En met hem de cliëntenraden die vertegenwoordigd worden door ‘Het Zwarte Gat’. In het handvest staat omschreven dat alle ondergetekenden de zogenaamde ‘herstelaanpak’ als uitgangspunt nemen in de behandeling. Niet alleen moeten mensen met verslavingsproblemen weer controle krijgen over eigen leven, ook de verslavingsinstellingen moeten zich inzetten voor de leefgebieden wonen, werk en welzijn, aldus het handvest.

Ervaringsdeskundige
‘Neem nou als voorbeeld Tactus. Deze instelling heeft de ‘Tactory’ opgezet. Een fietsenwerkplaats, waarmee de instelling voor arbeidsplaatsen zorgt voor ex-verslaafden’, vertelt Zwart. ‘Dat helpt de cliënten de maatschappij weer in.’  Hij pleit namens de cliëntenraden ook voor de ervaringsdeskundige, die ook is opgenomen in het handvest. ‘De ervaringskennis van (ex)cliënten moet meer benut worden. Zij moeten de empowerment onder cliënten stimuleren’, zo valt er te lezen in de overeenkomst.

Regie
Brijder Verslavingszorg is een van de instellingen die het handvest heeft ondertekend. Astrid Suurmond, projectleider rehabilitatie, vindt dat de cliënten met het handvest een sterkere positie opeisen en meer regie krijgen over de eigen behandeling. ‘Het is echter geen nieuwe aanpak’, stelt Suurmond. ‘Voor een deel doen we al wat er in het handvest staat (Brijder heeft ook enkele leer-werktrajecten red.), maar voor een deel kan het natuurlijk ook beter. Voor de cliënten is het belangrijk dat zij met dit handvest gesteund en gehoord worden.’

Klik hier voor het Handvest Maastricht Raamovereenkomst

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: foto: ANP Rick Nederstigt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.