Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cijferbrij en gebakkelei over criminaliteit Marokkaanse jongeren

Frank Bovenkerk beweerde in zijn afscheidsrede vorige week dat 55 procent van de jonge Marokkanen met justitie in aanraking komt. Een op de negen Marokkaanse jongeren recivideert. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam trok de cijfers in twijfel. Aanleiding voor discussie over de cijfers en de betrouwbaarheid ervan.
Cijferbrij en gebakkelei over criminaliteit Marokkaanse jongeren

Uit het rapport van onderzoeksinstituut Risbo blijkt dat de cijfers kloppen over het aantal keer dat jonge Marokkaanse Nederlanders in Rotterdam in aanraking komen met de politie. Dat is meer dan de helft: 55 procent. Dat meldt het NRC vrijdag 5 juni. Risbo, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, deed het onderzoek naar de criminaliteit onder Rotterdamse jongeren in opdracht van de gemeente Rotterdam. Het rapport was december 2008 af, maar werd door de gemeente Rotterdam pas later openbaar gemaakt, aldus het NRC.

Criminialiteitsgevoelig
De onderzoeker, Jan de Boom van Risbo, zegt dat ‘het gaat om jonge jongens in de criminaliteitsgevoelige periode van hun leven. Vaak stoppen ze ermee als ze gaan trouwen en kinderen krijgen.’ Bovendien heeft het Risbo over een langere periode gekeken naar de criminaliteitscijfers. De Boom: ‘Kijk je naar de jonge mannen van Marokkaanse afkomst die verdacht worden van het plegen van een delict per jaar, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek doet, dan kom je veel lager uit.’ De laatste jaren gaat het dus beter.

Kauwgom
Verder wijst De Boom erop dat alle delicten in dit cijfer op één hoop gegooid. ‘Als je een pakje kauwgom jat, is dat een delict. Dan kom je wel in de cijfers voor. Net als iemand die een moord heeft gepleegd. Het gaat natuurlijk vooral om de eerste categorie, de vermogensdelicten.’

Definitie
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb had de beweringen van Frank Bovenkerk in twijfel getrokken. Ik kan die cijfers niet plaatsen,’ zei Aboutaleb vorige week in de gemeenteraad naar aanleiding van de uitspraken van Bovenkerk. Volgens de burgemeester is het onjuist dat negen op de tien Marokkanen in herhaling valt. Het probleem zou Bovenkerks definitie van recidive zijn. ‘Wij gaan uit van een gedetineerde die opnieuw in de fout gaat en komen dan op lagere cijfers uit,’ aldus Aboutaleb, die zegt dat Antillianen veel gewelddadiger zijn dan Marokkanen.’

Even bellen
Dat recidivecijfer gaat ook helemaal niet over Rotterdam, zegt Frank Bovenkerk in het NRC. ‘Het cijfer is het landelijke gemiddelde, dat heb ik uit de Jaarrapportage 2008 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Staat gewoon op internet. Laat Aboutaleb mij even bellen, voordat hij geschokt gaat reageren. In die rapportage staat dat ongeveer negen op de tien jeugdige Marokkaanse verdachten tussen de 12 en 18 jaar recidiveerden in de periode 1996-2005.’ Alweer de cijfers over een aantal jaren.

Sociale controle
In zijn afscheidsrede als hoogleraar criminaliteit aan de Universiteit Utrecht waarschuwde Bovenkerk er overigens voor om van de jeugdcriminaliteit uitsluitend een Marokkanen- of Antillianenprobleem te maken. Het gaat, volgens hem, in alle gevallen om groepen die zich in de laagste sociaaleconomische positie bevinden. Maar de criminaliteit van jongeren schiet pas echt omhoog, stelt Bovenkerk, wanneer het ontbreekt aan sociale controle. Die controle is van belang zowel op het niveau van de etnische groep als geheel als binnen het gezin.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.