Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chat moet wachtlijst jeugdzorg hulp bieden

Het Instellingenberaad Jeugdzorg Noord-Holland start vanaf vandaag met een chatbox. Dit ter begeleiding van cliënten die er op de wachtlijst staan. ‘Op die manier willen we meer contact krijgen met deze groep jongeren’, zegt projectleider Hugo Koeman.
Chat moet wachtlijst jeugdzorg hulp bieden

Door Ephraïm Patty – In het Instellingenberaad Jeugdzorg Noord-Holland werken Bureau Jeugdzorg en de jeugdzorgaanbieders in die provincie samen. Het project richt zich specifiek op jongeren en hun gezinnen die een indicatie voor hulp hebben bij de jeugdzorgaanbieders in Noord-Holland, maar waar nog geen plaats voor is, vertelt Koeman. Hij is werkzaam bij jeugdzorgorganisatie Parlan en leidt samen met zijn collega Barbara Veldt het project. De provincie subsidieert het project dat vooralsnog tot het einde van dit jaar loopt.

Chatbox
‘We hebben nu weinig contact met jongeren die op de wachtlijst staan in de jeugdzorg. En dat terwijl hun problemen aanhouden. We willen vooral die groep bereiken. Dat is dus een verschil met bijvoorbeeld het chatten via de kindertelefoon, waar je met allerlei vragen terecht kan. Dit is veel meer gericht. En ook ouders kunnen gerust met ons gaan chatten.’

Hart luchten
De chatbox zal zich dus vooral richten op jongeren die op een wachtlijst staan in de jeugdzorg. Willen de hulpverleners daarmee de tijd vullen tot er voor die jongere plek is op de wachtlijst? Of hopen ze via het chatten de problemen op te lossen? ‘We hopen natuurlijk dat dit bijdraagt aan het oplossen van problemen. Maar het is vooral bedoeld als plek waar iedereen zijn of haar hart kan luchten.’

Leren
Verder hopen ze via de chatbox te horen te krijgen waar de mensen op de wachtlijst mee zitten om die groep ook beter te kunnen bedienen. ‘We hopen er dus ook veel van te leren’, aldus Koeman.

Sneller
De hulpverleners die zullen plaatsnemen achter de pc’s hebben extra trainingen gehad ter voorbereiding op het chatten, vertelt de projectleider. ‘Chatten is toch anders dan jongeren telefonisch te spreken of face to face met ze in gesprek te gaan. Vaak komen ze ook sneller op het onderwerp, ze draaien er niet omheen.’ In de anonimiteit en het gebrek aan achtergrondinformatie ligt een ander, groot verschil tussen digitale en traditionele hulpverlening.

Praktisch
De chathulpverlener mag geen interventie doen en dus geen techniek inzetten om verandering in de situatie van de cliënt te brengen. ‘Omdat er nu eenmaal anoniem wordt gechat, is de situatie niet goed in te schatten en weet de hulpverlener te weinig af van de achtergrond van het probleem’, zegt de projectleider.

Geen contact
Er is dus ook geen hulpverleningsplan met duidelijk omschreven doelen. Daadwerkelijke verandering blijft vooral een taak en zaak van de traditionele hulpverlening. De hulpverlener geeft praktische adviezen en verwijst eventueel door. Verder mag de hulpverlener niet zelf contact opnemen met de cliënt of zijn of haar ouders.

Extra methode
Op een eerder bericht over de chatbox in het Noordhollands Dagblad, vraagt iemand zich in een reactie af ‘waarom alles tegenwoordig via internet gaat (…) Men vergeet wel dat een pc veel geld kost.’ Koeman snapt de reactie wel. ‘Maar elke mogelijkheid die je hebt om jongeren te bereiken moet je aanpakken. Je moet het ook niet zien als de enige manier waarop we jongeren willen bereiken, maar als een extra methode om het contact met jongeren niet te verliezen.’

Chatmate
Via Chatmate, zoals de chatbox heet, bieden hulpverleners van van maandag tot vrijdag van 18.00 uur tot 20.00 uur de mogelijkheid om snel en anoniem vragen te stellen of advies te vragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.