Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Charlois krijgt dwangsom bij opslaan etnische gegevens

De Rotterdamse deelgemeente Charlois krijgt een dwangsom van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) als zij niet ophoudt structureel gegevens te verwerken over ras en etniciteit. Charlois slaat die gegevens op om risicojongeren uit 'minderheidsgroepen' aan te pakken.
Charlois krijgt dwangsom bij opslaan etnische gegevens

De deelgemeente kan niet aantonen dat het opslaan van etnische gegevens helpt om de achterstand van de jongeren te verminderen of er een einde aan te maken, vindt het College bescherming persoonsgegevens. Volgens het CBP kan Charlois geen beroep doen op de uitzonderingen die wettelijk mogelijk zijn om etniciteit te registreren. De deelgemeente krijgt drie dagen de tijd te stoppen met het verwerken gegevens over ras en etniciteit. Geeft Charlois geen gehoor aan de opdracht, dan moet zij een dwangsom van 2000 euro per dag betalen, met een maximum van 250.000 euro.

Onvoldoende
Het CBP concludeerde eerder al dat de registratie strijdig is met de wet. De deelgemeente voerde daarop een aantal maatregelen in. Zo konden betrokkenen bezwaar maken tegen de registratie van het geboorteland en dit bezwaar in een hoorzitting toelichten. Die genomen maatregelen waren echter onvoldoende, aldus het college.

Gestopt
De deelgemeente zegt inmiddels te zijn gestopt met de registratie en verwijdert opgeslagen gegevens uit dossiers. ‘Voor het overige moeten we de uitspraak nader bestuderen,’ aldus deelraadsvoorzitter Ed Goverde. Hij stelde voor met het stadhuis aan de Coolsingel in gesprek te gaan, om te kijken of er manier te vinden is om de registratie toch toe te passen zonder daarbij in strijd met de wet te handelen.

Etnisch gebonden
De deelgemeente zou de etniciteit van enkele honderden personen hebben geregistreerd. ‘Sommige problemen zijn etnisch gebonden. Door registratie kun je in bepaalde situaties deskundigheid inroepen. We zijn er niet in geslaagd bewijsbaar te maken dat het werkt. Maar we zijn ervan overtuigd dat het werkt, anders waren we er nooit aan begonnen’, aldus Goverde.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: Lex van Lieshout ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.