Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Chaos dreigt bij overgang jeugdzorg naar gemeenten’

Gemeenten, provincies en bureaus jeugdzorg zijn alle zoekende naar een manier om de overgang van de jeugdzorg vorm te geven. Maar er is geen regie, geen duidelijk proces en financiële problemen. Dit loopt uit op een chaos, aldus het rapport van adviesbureau Seinstra Van de Laar. De VNG spreekt van 'een goede analyse'.
'Chaos dreigt bij overgang jeugdzorg naar gemeenten'

Overal in het land ontstaan eigenstandige bewegingen van provincies, bureaus jeugdzorg en gemeenten. Niemand heeft een duidelijk beeld van mogelijkheden en onmogelijkheden. Er is geen proces of een model daarvoor, onduidelijke verantwoordelijkheden leiden tot irritatie. De financiële onduidelijkheden vormen bovendien een risico voor de kwaliteit van de taakuitvoering.

Sleutelfiguren
Dat zijn de belangrijkste conclusies van de analyse van de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten door adviesbureau Seinstra Van de Laar. Het bureau verzamelde feitelijke informatie bij diverse bjz’s, bij de gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin en sprak ‘ruim 20 sleutelfiguren in de jeugdzorg’.

Elementair
Het adviesbureau spreekt van een ‘aanzienlijk risico op chaos binnen de jeugdzorg’, als niet binnen afzienbare tijd helderheid komt over ‘elementaire zaken, zoals afspraken over proces, termijnen, verantwoordelijkheden en financiering’. Er wordt geen duidelijke regie gevoerd op het proces, aldus het rapport, en er worden ook geen randvoorwaarden aan de uitwerking ervan gesteld.

Wiel uitvinden
De analyse geeft een beeld van de diverse instanties die elk bezig zijn zelf het wiel uit te vinden. Daarbovenop komt dan nog de harde feitelijke realiteit dat de overgang van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten gepaard gaat met een bezuiniging van 300 miljoen euro. Voor de transitie zelf is 64 miljoen uitgetrokken; ‘Zeer waarschijnlijk dat dit bedrag niet toereikend is,’ zegt bestuurskundige Arno Seinstra op de website van Binnenlands Bestuur.

Goede analyse
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil niet inhoudelijk ingaan op het rapport, aldus Binnenlands Bestuur, maar de woordvoerder spreekt wel van een ‘goede analyse’. ‘Er staan waardevolle dingen in het rapport.’ De VNG-woordvoerder wijst er wel op dat de transitie van de jeugdzorg een traject van meerdere jaren is en dat het traject net is begonnen.

Ervaring
Seinstra Van de Laar adviseert in het rapport: ‘Ten aanzien van de organisatie van de zorg één of twee modellen te kiezen en daar lokaal en regionaal invulling aan geven. Een belangrijke rol is weggelegd voor de provincie en bjz, vanwege de ervaring met jeugdzorg. De kennis van bjz aangaande het primaire proces in de jeugdzorg zal behouden moeten blijven voor de kwaliteit van de zorg.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: rapport Seinstra Van de Laar / foto: ANP Robin Utrecht

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.