Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Centrum voor Jeugd en Gezin is meer dan een loket’

‘Dure gezinscentra van Rouvoet blijken flop’ kopte NRC. In allerlei social media ontstonden stevige discussies. ‘Het is maar net hoe je het bekijkt’, vindt Marijke Vos, voorzitter van MOgroep. ‘ Het aantal ouders dat zich vervoegt bij een CJG is inderdaad niet overal even groot. En voor sommigen kennelijk onverwacht laag. Maar voor de uitvoerders van goed lokaal jeugd- en gezinsbeleid was een grote toeloop naar één gebouw van meet af aan niet het hoogste doel.’
‘Centrum voor Jeugd en Gezin is meer dan een loket’

Lees hier het artikel ‘Dure gezinscentra van Rouvoet blijken flop’ van de NRC >>

-OPINIE- Het CJG hoeft niet letterlijk een loket te zijn. In veel wijken zijn herkenbare inlooppunten, maar minstens zo belangrijk is de multidisciplinaire samenwerking door onder andere maatschappelijk werk, jeugdgezondheidszorg en onderwijs. Cruciaal is dat medewerkers elkaar nu kennen en weten te vinden, dankzij een nieuwe manier van denken en handelen. En die krijgt wel degelijk voet aan de grond, bijvoorbeeld binnen teams van uiteenlopende professionals rond opvoeden en opgroeien.

Tupperware

Die teams zitten trouwens niet achter hun bureau te wachten. Ze laten zich zien op plekken waar kinderen en ouders toch al komen: consultatiebureaus, peuterspeelzalen, scholen, buurtactiviteiten. Of zelfs bij de mensen thuis, zoals in Brabant, waar sinds kort ‘CJG op de bank’ bestaat: een soort Tupperware-avond voor en door ouders, waar het CJG-team bijvoorbeeld vertelt over alcohol- en drugsgebruik.

Signaleren
Dergelijke innovatieve initiatieven werpen wel degelijk vruchten af. Reken het CJG dus niet simpelweg af op de ouders die uit zichzelf komen. Dankzij het CJG zwermen de professionals uit en wordt er eerder gesignaleerd en beter samengewerkt. Dat is minder makkelijk meetbaar, maar pure winst.

Marijke Vos, voorzitter MOgroep, brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening.

Bron: Foto: Paulien de Gaaij

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.