Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Centrale Raad wijst pgb af vanwege mantelzorg

De gemeente mag een pgb-aanvraag voor individuele begeleiding weigeren als de inwonende partner mantelzorg verleent. Dat is een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op het gebied van het sociaal bestuursrecht.
foto: Fotolia

De uitspraak is gedaan over een situatie van een gezin, waarbij een zorgvrager met een psychische beperking samenwoont met zijn echtgenote en twee dochters. De echtgenote van de zorgvrager heeft haar man altijd ondersteund. Dit ook omdat de zorgvrager geen hulp van buitenaf accepteert.

Persoonsgebonden budget

De zorgvrager heeft een pgb aangevraagd voor individuele begeleiding op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015), onder andere om de werkzaamheden van zijn echtgenote om te zetten in een pgb. De gemeente wijst de aanvraag af: De reden is dat er geen maatwerkvoorziening hoeft te worden verstrekt omdat de echtgenote van de aanvrager mantelzorg verleent.

Huishoudelijke hulp

De hoogste rechter stelt de gemeente in het gelijk. Wel verklaart de Centrale Raad dat deze zaak een andere is dan de zaak van begin dit jaar, januari 2017. Toen oordeelde de Raad dat er bij toekenning van een pgb voor huishoudelijke hulp geen rekening mag worden gehouden met mantelzorg, in het geval dat degene die de hulp levert dit niet onbetaald wil doen.

Wmo

In de huidige zaak heeft de mantelzorger – de echtgenote – ter zitting aangeven dat zij deze begeleiding zal blijven geven, ook als daar geen betaling vanuit het pgb tegenover staat. Daarmee verschilt deze zaak met de invulling van de definitie van mantelzorg volgens de Wmo, aldus de rechter.

Mezzo

Mantelzorgorganisatie Mezzo is van mening dat er dus wel degelijk een pgb toegekend had moeten worden: ‘Zodat mevrouw gecompenseerd kan worden voor haar zorgtaken, die de gebruikelijk hulp ruimschoots overschrijden. Mezzo vindt ter zitting dat de mantelzorger  in de kou wordt gezet. ‘Mevrouw heeft aangegeven overbelast te zijn. Het is aan de gemeente om, ook op grond van de Wmo 2015, de mantelzorger in kwestie  op z’n minst goed te ondersteunen in haar mantelzorgtaken, vooral als de mantelzorger aangeeft overbelast te zijn. Dit zou kunnen door het aanbieden van respijtzorg of door het verstrekken van een indicatie voor huishoudelijke hulp.’

Lees hier de volledige uitspraak van de Centrale Raad van Beroep>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.