Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA: scherper toezicht op gastouderbureaus

Aan de tarieven van gastouderbureaus moeten maxima worden gesteld. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) moet scherper toezien op de kwaliteit van de bureaus. Dat stelt het CDA op basis van een eigen onderzoek onder ouders naar ervaringen met de bureaus.
CDA: scherper toezicht op gastouderbureaus

De kwaliteit van de bureaus loop nogal uiteen, blijkt uit het rapport dat woensdag verscheen. Sommige bureaus nemen hun taak serieus en doen veel aan begeleiding en opleiding van de gastouders, maar andere zijn niet meer dan een administratiebureau. Ook lopen de tarieven nogal uiteen en is het voor ouders niet duidelijk waar ze precies voor betalen.

Overstappen

Tarieven lopen uiteen van 20 tot 155 euro per gezin per maand of van 25 cent tot 1,85 euro extra per uur. Daarom moet er een maximumtarief komen, vindt het CDA. De Algemene Rekenkamer kan daarnaar kijken. Gastouderbureaus blijken het geld dat ze moeten doorgeven aan de gastouders, soms te lang vast te houden en brengen ook uren in rekening die niet worden afgenomen. Overstappen naar een ander bureau blijkt soms lastig, omdat ouders dan met boetes te maken kunnen krijgen. Een ouder meldde zelfs een boete van 350 euro.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.