Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA Rotterdam heeft probleem met wethouder Geluk

De Rotterdamse CDA-fractie heeft donderdag het vertrouwen opgezegd in haar eigen wethouder Leonard Geluk van Jeugd, Gezin en Onderwijs. Bekend was dat, na meerdere botsingen in de raadszaal, irritaties bestonden tussen de wethouder en de drie leden tellende fractie.
CDA Rotterdam heeft probleem met wethouder Geluk

Directe aanleiding voor de breuk is het raadsdebat van vorige week over het controleren van urine van middelbare scholieren op sporen van drugs. Wethouder Leonard Geluk  – jeugd en gezin, onderwijs – is een voorstander van deze aanpak. De CDA-fractie vindt echter dat het niet de manier is om in contact te komen met een kind.

Geen vertrouwen
De breuk binnen het CDA komt als een verrassing. Ook voor Geluk zelf: ‘Ik vind dit niet sterk. Dit is toch een beetje Meppel,’ zegt de wethouder in de Volkskrant. Hij beraadt zich op zijn positie. Geluk: ‘Het is uiteraard een majeur feit als je eigen fractie geen vertrouwen meer heeft in je functioneren.’
Geluk geldt in zijn stad als een daadkrachtige wethouder.

Praten
In de Volkskrant noemt CDA-afdelingsvoorzitter Piet Boekhoud, tevens directeur van het Albeda College (beroepsonderwijs), Geluk een van de beste CDA-wethouders van het land. ‘Dit móet gerepareerd. Dat kan niet anders. Ik ga ervan uit dat er altijd te praten valt.’ Boekhoud werd gisteren verrast door het besluit van de CDA-fractie.

Koers
Vorig weekeinde gaf Geluk binnen het CDA aan dat hij er weinig voor voelt om in de aanloop naar de raadsverkiezingen van 3 maart 2010 lijsttrekker te zijn van een verdeeld huis. Daarop volgde een gesprek tussen de fractie en Boekhoud, onverwachts gevolgd door de persverklaring van de CDA-leden waaruit de onenigheid blijkt. ‘Deze wethouder vaart een koers die niet in overeenstemming is met de politieke visie van het CDA op samenleving, jeugd- en gezinsbeleid in Rotterdam’, stelt de fractie, die Geluk ook verwijt dat hij slecht communiceert.

Grenzen 
‘Rotterdam heeft bestuurders nodig die hun nek uitsteken’, zegt Geluk. ‘Daar hoort bij dat je soms de grenzen opzoekt. Dat kun je cowboygedrag noemen, maar ik weet dat de landelijke CDA-top en 95 procent van de CDA-achterban het roerend met mij eens is.’

Bron: de Volkskrant

 

Bron: de Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.