Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: Nog nooit zo weinig tienermoeders

Het aantal tienermoeders is nog nooit zo laag geweest. Vorig jaar kregen 2.200 meisjes en vrouwen jonger dan 20 jaar een baby. Het geboortecijfer onder tieners in Nederland behoort tot de laagste ter wereld, alleen Zwitserland en Denemarken kent een lager gemiddelde, zo blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
CBS: Nog nooit zo weinig tienermoeders
Foto: ANP Photo

Sinds 2011 krijgen minder dan 5 per duizend meisjes van 15 tot en met 19 jaar een kind. In 2012 bereikte het tienergeboortecijfer met 4,5 per duizend de laagste waarde die het CBS ooit heeft waargenomen. Rond 1970 was dit cijfer nog bijna vijf keer zo hoog.

Abortus

Het lage cijfer is vooral te danken aan zwangerschapspreventie, meldt het CBS. Nederland heeft net als Zwitserland een relatief laag abortuscijfer. In Denemarken speelt abortus onder tieners een veel grotere rol. De hoogste geboortecijfers zijn te vinden in Bulgarije en Roemenië en in het Verenigd Koninkrijk.

Surinaams

Onder Antilliaanse en Surinaamse vrouwen blijft het aantal tienermoeders relatief hoog. Het aantal zwangerschappen onder eerste generatie tienermeisjes uit de Antillen of Suriname is vier tot vijf keer zo hoog als het gemiddelde voor Nederland. Onder tweede generatie tienermeisjes ligt het aantal tienerzwangerschappen een stuk lager, maar nog steeds boven het gemiddelde.

Turkse meisjes

De geboortecijfers van niet westerse-allochtone tieners zijn het laatste decennia sterker gedaald dan van autochtone meisjes en vrouwen. Onder de tweede generatie Turkse meisjes is het aantal tienerzwangerschappen lager dan onder Nederlandse meisjes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.