Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Capelle wil huisbezoeken bij aanvraag uitkering

De gemeente Capelle aan den IJssel wil mensen die voor de eerste keer een bijstandsuitkering aanvragen direct thuis bezoeken. Verantwoordelijk wethouder Eric Faassen wil uitzoeken of dit juridisch mogelijk is.
Capelle wil huisbezoeken bij aanvraag uitkering

Capelle aan den IJssel hoopt met snelle huisbezoeken direct te kunnen zien of er in het gezin sprake is van meerdere problemen, zoals verslaving. ‘We kunnen mensen dan eventueel direct doorverwijzen’, licht wethouder Faassen toe. Zo hoopt hij problemen binnen gezinnen sneller aan te pakken en mogelijk ook een uitkering sneller te kunnen stoppen.

Achter de voordeur
De gemeente bekijkt nu in hoeverre ze achter de voordeur van een gezin mag komen. ‘Ik volg regelmatig casussen bij onze sociale dienst. Mij is gebleken dat wij soms heel veel tijd kwijt zijn met het achterhalen of twee mensen op één adres samenwonen’, aldus Faassen.

Andere gemeenten
Een woordvoerder van Divosa, vereniging van directeuren van sociale dienst, zegt dat zo ver hij kan nagaan, er geen andere gemeenten in Nederland zijn die aanvragers van een uitkering direct een huisbezoek brengen.

Uitrollen
Als het juridisch niet mogelijk is om direct huisbezoeken af te leggen, wil wethouder Faassen van Capelle over dit onderwerp praten met de minister van Sociale Zaken. Divosa volgt de ontwikkeling met veel interesse. ‘Dit is een sector die op allerlei manieren probeert het werk steeds beter te doen. Als dit een van de manieren is, waarom zouden we dan niet kijken of dat breder uit te rollen is’, aldus de woordvoerder van Divosa.

Handhaving
Huisbezoeken worden al wel afgelegd door medewerkers van de sociale diensten, maar dan vaak pas als er iets aan de hand is of in het kader van de handhaving.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP