Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Canon voor opvoedingsondersteuning

De meest recente kennis over de ontwikkeling van kinderen is geboekstaafd in De Opvoedingscanon. Die is woensdag gepresenteerd door de initiatiefnemer, de gemeente Den Haag. De canon moet ouders en deskundigen op een gemakkelijke manier ondersteunen bij de opvoeding van kinderen.
Canon voor opvoedingsondersteuning

Zowel ouders als professionals worstelen met opvoedingsvragen, zo bleek eerder uit onderzoeken van de gemeente. Een overgrote meerderheid van de ouders, zo toonde de peiling aan volgens samensteller René Diekstra, wil graag meer weten over het opvoeden van kinderen. Diekstra is lector Jeugd en Opvoeding aan de Haagse Hogeschool.

Honger
Onder meer die ‘honger van ouders naar kennis’ leidde tot De Opvoedingscanon. Daarin wordt in 51 hoofdstukken wetenschappelijke informatie samengevat over het opgroeien. ‘Wat ik erg goed vind, is dat in ieder hoofdstuk wordt verteld hoe je die wetenschappelijke informatie kan toepassen’, aldus onderwijs- en jeugdwethouder Sander Dekker van de gemeente Den Haag.

Puberteit
Ouders en professionals weten op zich een heleboel over opvoeden. Vooral over de puberteit bestaat volgens Diekstra een gebrek aan kennis. ‘Dan breekt bij beide groepen een toestand van hulpeloosheid en onmacht aan. Toch hebben ze dan nog wel degelijk invloed op kinderen’, aldus Diekstra.

Hersenen

In De Opvoedingscanon wordt gesproken over de fysieke groei van kinderen, zoals de ontwikkeling van de hersenen, tot de betekenis van buiten spelen, maar ook over de invloed in de puberteit. Die invloed op pubers is volgens de tientallen wetenschappers, die aan het boek meewerkten, vooral groot bij belangrijke toekomstkwesties, zoals de keuze van een school of beroep.

Tips
Invloed hebben ouders ook nog op de keuze van vrienden van hun kinderen, als ze dan maar wel ook contact onderhouden met die vrienden. In praktische zin maakt de canon duidelijk dat het weinig zin heeft een kind net zo lang aan tafel te laten zitten tot het zijn bord heeft leeggegeten. Soms kleine tips, die het ouders gemakkelijker moet maken om hun kind groot te brengen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.