Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker wil EU-aanpak vrouwenbesnijdenis

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) heeft maandag in Brussel aangeklopt om het probleem van de vrouwenbesnijdenis Europeser te bestrijden. Bussemaker overhandigde een manifest aan EU-commissaris Neelie Kroes.
Bussemaker wil EU-aanpak vrouwenbesnijdenis

Een aanzienlijk aantal ouders uit landen als Somalië, Egypte, Sudan en Mali laten bij hun dochters de genitale delen verminken. Ze menen dat hun dochter, als die geen plezier meer beleeft aan seks, makkelijker aan een man komt.

Celstraf

Nederland en Frankrijk proberen de praktijk te bestrijden door de ouders met een celstraf te dreigen. Engeland looft juist een beloning uit voor melding van verminking. ‘Elk land is bezig zelf het wiel uit te vinden. Het zou effectiever zijn als de Europese Commissie dit actief oppakt’, zei Bussemaker na haar bezoek aan Neelie Kroes.

Ayaan Hirsi Ali

Kroes houdt zich al bezig met het probleem sinds ze in 2005 de Somalische Ayaan Hirsi Ali uitnodigde voor een debat met het Europarlement en de toenmalige EU-commissaris voor Justitie. Kroes is zelf niet bevoegd op dit terrein, maar heeft Bussemaker maandag wel toegezegd dat ze het onderwerp zal aankaarten bij haar collega’s.

België

Bussemaker is van plan om ook de Spaanse en vooral de Belgische regering te benaderen. Die hebben in 2010 het voorzitterschap van de EU in handen. ,,Ook een land als België heeft te maken met vrouwenbesnijdenis”, meent de staatssecretaris.

Artsen

In Nederland leven naar schatting 50.000 vrouwen uit Somalië, Egypte, Sudan en Mali, waar veel vrouwenbesnijdenis voorkomt. Artsen treffen verminkte genitaliën aan bij ongeveer vier op de tien vrouwen uit deze groep.

Lees meer artikelen in het dossier ‘Genitale Verminking’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden