Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burgemeester mocht huisverbod verlengen

De Helmondse burgemeester Fons Jacobs mocht in januari 2009 het huisverbod van een inwoner van de stad verlengen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Jacobs had het huisverbod van de man met achttien dagen verlengd om de Raad voor de Kinderbescherming de gelegenheid te geven rapport op te maken over het toen zes maanden oude kind van de man.
Burgemeester mocht huisverbod verlengen

De Helmonder had sinds 3 januari een huisverbod nadat zijn partner aangifte deed van huiselijk geweld. Bij het besluit van de burgemeester speelde het een rol dat de man en zijn partner zich in het verleden niet altijd aan afspraken met hulpverleningsinstanties hebben gehouden.

Dreiging
De Raad van State ondersteunde de verlenging, omdat op dat moment volgens Jacobs ‘de dreiging van gevaar of het ernstige vermoeden van gevaar voor de veiligheid van de partner en het kind’ nog steeds bestond. De burgemeester ging daarbij uit van het advies van het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Beroep
De rechtbank in Den Bosch oordeelde in januari 2009 nog dat de burgemeester het huisverbod niet had mogen verlengen, omdat de man al hulpverlening had aanvaard en er geen aanwijzingen waren dat het kind gevaar liep. Jacobs tekende beroep aan tegen dit besluit.

Weinig duidelijkheid
De Wet Tijdelijk Huisverbod maakt het sinds januari 2009 voor burgemeesters mogelijk om mensen die zich schuldig maken aan huiselijk geweld, tijdelijk uit hun woning te zetten. Volgens Jacobs bestaat over de verlenging van het huisverbod nog weinig duidelijkheid. Hij wil jurisprudentie afdwingen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.