Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burenruzies opgelost met bemiddelaar

Buurtbemiddeling blijkt succesvol. Van de 7600 burenruziezaken die vorig jaar werden behandeld, is 65 procent opgelost. Dat gebeurde in een gesprek tussen de partijen die onenigheid hadden, onder leiding van een neutrale bemiddelaar.
Burenruzies opgelost met bemiddelaar

Een woordvoerster van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft dit maandag laten weten. Ook in 2008 werd twee derde van het aantal behandelde conflicten opgelost.

Vrijwilligers

Het CCV is het landelijk aanspreekpunt voor de aanpak van problemen tussen buren. Mensen die er onderling niet uit komen en openstaan voor hulp, kunnen om buurtbemiddeling vragen. Getrainde vrijwilligers helpen hen dan hun conflicten op te lossen. De buren moeten zelf oplossingen aandragen voor het conflict.

Politie

In 160 gemeenten kunnen mensen om buurtbemiddeling vragen. Het meeste geld komt van gemeenten en woningcorporaties. De verwijzing naar buurtbemiddeling komt meestal van de politie of van een woningbouwcorporatie, maar steeds meer mensen melden zichzelf aan.

Geluidsoverlast

Niet alle kwesties zijn geschikt om op deze manier op te lossen. Van de zaken die vorig jaar werden aangemeld, bleek bij 17 procent buurtbemiddeling niet de aangewezen methode. Geluidsoverlast door directe buren, kinderen, rondhangende jongeren en huisdieren maakt de helft van de klachten uit. Op de tweede plaats komen pesterijen, met 10 procent. Tuin- en grondgeschillen volgen met zo’n 8 procent.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.