Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burendag is 25 september: deze 10 initiatieven geven mogelijk inspiratie

Met Nationale Burendag op 25 september ben je misschien als sociaal werker zelf al heel druk bezig. Als je nog inspiratie zoekt, voor dit jaar of voor volgend jaar, zijn dit tien initiatieven om misschien op voort te borduren.
Afval opruimen en het combineren met een uitleg over de natuur kan een prachtige activiteit zijn op Burendag (25 september) concluderen diverse buurtverenigingen. Foto iStock

1 Elkaar na corona weer ontmoeten

De eenzaamheid is mede door de coronacrisis nog steeds heel groot, constateren veel buurtverenigingen. Burendag vinden ze dan ook een mooie gelegenheid om elkaar eindelijk weer eens te ontmoeten, natuurlijk met alle maatregelen in acht genomen. En waarom dan niet meteen de buurtsportcoach laten zien hoe ook ouderen op een leuke en veilige manier meer kunnen bewegen, dachten de medewerkers van dienstencentrum De Spil in Reeuwijk. Er is dans en yoga maar ze willen de bewoners ook verrassen met nieuwe activiteiten. Een beweegfeestje wordt het, waarmee ook nieuwe bewoners een warm welkom krijgen.

2 Afval opruimen plus bewustwording

In sommige gebieden wordt steeds meer afval neergegooid, zo ook in de Pielis in Bergeijk. De Agrarische Natuurvereniging De Pielis in Balans organiseert daarom op Burendag een opschoonactie. En om te laten zien hoe mooi dit gebied is, en waarom je dus zeker geen rotzooi moet maken, is er daarna een wandeling met een gids die de flora en fauna laat zien.

3 Meer doen met tuinieren

Groente en fruit oogsten, en er daarna samen een heerlijke maaltijd van maken. Dat gaan bewoners van Landgoed Willibrordus van GGZ Noord-Holland-Noord doen op 25 september. Uit de fruittuin komt verse appelsap en perensap. Een groentesoep en taart hebben vrijwilligers al klaar. Ook de tafels worden samen versierd met bloemen, met hulp van Vereniging Groei en Bloei.

4 Nieuwe beweegroute maken

Een Kwiekroute is een beweegroute waarbij je het ene stuk volledig in 1 rechte lijn loopt, en een ander deel moet slalommen. Je volgt de illustraties op de stoeptegels om te zien hoe je moet lopen. Zo slalom je langs bestaand straatmeubilair zoals een lantaarnpaal, een bankje of een brugleuning. In Zoeterwoude-Dorp is ook een Kwiekroute, de officiële opening is op Burendag.

Langs de route staan ondernemers met lokale producten. Voor bewoners die de route niet kunnen of willen lopen is er een aangepast beweegprogramma in eetcafé Landzicht, dat ook lunch verzorgt. Bij het café is ook een veranda. Die krijgt op dezelfde dag een opknapbeurt omdat het een zichtbare ontmoetingsplek moet worden.

5 Puzzeltocht organiseren

De buurt ontdekken kan ook heel goed met een puzzeltocht, bedachten diverse buurtverenigingen. Mensen met een beperking zetten samen met de buurtvereniging in Schagen een puzzeltocht uit, met onderweg hapjes en drankjes voor deelnemers. De tocht wordt mede georganiseerd door het Luwtehuis en ZuidOostZorg, locatie Rispinge.

6 Laten zien hoe je werkt

De Algemene School Oost in Bergen op Zoom stelt de ‘bijzonder groene’ schoolpleinen open op Burendag. Bewoners kunnen zien hoe de leerlingen natuuronderwijs krijgen.

7 Nieuwe voorzieningen bouwen

Voor nieuwe spullen zorgen is altijd een populaire activiteit op Burendag. Er worden natuurlijk weer veel bankjes geplaatst en andere voorzieningen worden opgeknapt. Straatlantaarns voor de donkere dagen waren ook nodig, vond Buurtvereniging ’T Heerenstraatje West Betuwe. Verven, zagen en elektra staan op de planning voor 25 september. Een Amerikaanse BBQ, waarbij iedereen iets meeneemt, sluit de werkdag feestelijk af.

8 Noodbrug bouwen

De Wezuperbrug Vereniging organiseert het bouwen van een noodbrug: ‘In 2022 zal de huidige brug over het Oranjekanaal vervangen worden. Dit neemt enkele maanden in beslag. Zolang zal er geen brug zijn, en ook geen noodbrug. Dit betekent dat de dorpelingen aan weerszijden van de brug elkaar moeilijk kunnen bereiken. Daarom gaan we gezamenlijk een noodbrug bouwen in de vorm van een drijvende brug met een trap naar en van deze drijvende brug aan weerszijden van het kanaal. De brug zal uitsluitend toegankelijk zijn voor voetgangers en eventueel fietsers.’

9 Verschillende culturen bij elkaar brengen

Een straatfeest met onder andere een modeshow met bewoners in hun traditionele klederdracht, en natuurlijk een proeverij met hapjes uit de verschillende keukens. Dat staat te gebeuren in de wijk de Laakhavens in Den Haag. Bewoners kunnen ook een rondleiding krijgen bij de samenwerkende Hindoe en Sikh tempels. De organisaties voor welzijn en vrije tijd bieden pitches aan zodat ook nieuwe bewoners hun aanbod beter leren kennen.

10 Het theater in

Theater Babel Rotterdam is een inclusief theatergezelschap met mensen met en zonder beperking. Zij willen vooral kennismaken met andere buurtbewoners. ‘Voor onze spelers betekent het veel dat we met ons theater een plekje midden in de stad hebben. We bevragen de buurt bevragen over wat ons theatergezelschap voor hen kan betekenen. Op Burendag nodigen we daarom graag onze buren uit voor koffie en taart. Onze Babel band speelt muziek en we kijken samen met de buren naar films van ons werk.’

Kijk voor alle activiteiten op Burendag op burendag.nl. Daar staan ook draaiboeken en andere tips. Nationale Burendag is een initiatief van het Oranje Fonds en Douwe Egberts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.