Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buren worden gek van geschreeuw gehandicapten

De huisvesting van gehandicapten in woonwijken leidt op minstens zes plekken in Nederland tot conflicten over ernstige geluidsoverlast. Dat meldt de Volkskrant. Onder meer in Terheijden, Hengelo en Eemnes worden buren gek van het geschreeuw.
Buren worden gek van geschreeuw gehandicapten
Foto: ANP Photo

De Volskrant sprak met omwonenden van zes locaties verspreid over Nederland waar buren de geluidsoverlast zo erg vinden dat ze desnoods bereid zijn om juridische stappen te ondernemen. Want het geschreeuw van de cliënten gaat door merg en been, vinden de buurtbewoners.

Nachtrust

Een bewoner wiens tuin grenst aan woningen van de stichting Pergamijn in het Zuid-Limburgse Hoensbroek heeft verschillende keren de politie laten komen. ‘We hebben af en toe gewoon geen nachtrust’, aldus de man in de krant. De omwonenden vinden dat er een maatschappelijke discussie moet komen over de wenselijkheid van gehandicaptenzorg in de wijk.

Zware handicap

Door de zorg voor gehandicapten meer in de wijk te laten plaatsvinden dan op grote woonterreinen van instellingen achteraf, moeten mensen met een verstandelijke beperking meer onderdeel van de samenleving uitmaken. Maar volgens de Volkskrant vinden buren dat er wel heel zwaar gehandicapten in de wijk wonen. Zwaarder dan vooraf werd verteld. Zo zou er in een van de gevallen een woongroep voor licht verstandelijk gehandicapten komen, maar kwamen uiteindelijk cliënten met zorgzwaartepakket 7.

Onderzoek

Volgens de krant blijkt uit onderzoeken van Sociaal Cultureel Planbureau en de Rijksuniversiteit Groningen dat gehandicapten helemaal niet altijd zo gebaat zijn bij huisvesting in de wijk. Ze hebben niet méér contact met niet-gehandicapten dan ze hadden op een instellingsterrein. Sterker nog, sommigen worden zelfs in hun bewegingsvrijheid berperkt, omdat ze niet alleen naar buiten kunnen.

Taboe

Er rust een taboe op klagen over mensen met een handicap, menen de geïnterviewden. Zij vragen zich af of deze clienten niet beter af zijn in op een instellingsterrein waar ze vrijuit kunnen bewegen en schreeuwen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.