Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bureau Apeldoorn als opstapje naar gewone baan

Mensen die een ggz-indicatie hebben (gehad) en zich willen voorbereiden op een baan of andere uitdaging kunnen aan de slag bij Bureau Apeldoorn. Dat is geen gangbare dagbesteding, maar serieus werk: onderzoek naar zorg gerelateerde onderwerpen.

Vaktijdschrift Activiteitensector besteedt hier aandacht aan in het zomernummer van 2016. Ruim Denken (een bureau dat maatschappelijke organisaties helpt met het ontwikkelen van creatieve concepten) signaleerde een paar jaar geleden dat er behoefte was aan een meer stimulerende arbeidsmatige dagbesteding.  ‘Het aanbod was dikwijls tamelijk beperkt en bevond zich vaak binnen de beschermende muren van de instelling zelf. De activiteiten waren ook vaak vrij simpel; het niveau was laag. Sommige mensen gingen zich vervelen’, zegt Hugo Greeven van Greeven Procesregie (die bij Bureau Apeldoorn was betrokken als co-projectleider).

Leer-werkbedrijven

Om die reden richten zorgorganisaties de afgelopen jaren steeds vaker leer-werkbedrijven in buiten de muren van de instelling. Ruim Denken ontwikkelde Bureau Apeldoorn, een plek waar deelnemers onderzoek kunnen doen in de zorg. Partijen zoals zorginstellingen, wijkteams en gemeenten kunnen hun vragen bij het bureau neerleggen. De onderzoekers gaan de vraag vervolgens beantwoorden.

Ervaringsdeskundigen

Op dit moment werken er acht vrouwen en een man (tussen de 20-50 jaar) bij Bureau Apeldoorn. Zij moeten minimaal drie dagdelen per week aanwezig zijn en het werk minstens drie maanden doen. Hoewel alle deelnemers opgeleid zijn of werkervaring hebben die bij het onderzoeken van pas komt, moesten ze wel een aantal trainingen volgen. Onder meer over interviewtechnieken, onderzoeksvaardigheden, schrijven voor het web, sociale media en presenteren. Een meerwaarde voor organisaties die het bureau aanschrijven, is dat de onderzoekers ervaringsdeskundigen zijn. Vanuit de ervaringen die ze met zorg hebben opgedaan, kunnen ze heel relevante vragen stellen.

Dagbestedingsproject

De eerste onderzoeksopdracht kreeg Bureau Apeldoorn in 2015 van Riwis, een organisatie die mensen met psychische, sociale of lichamelijke beperkingen ondersteunt. ‘De vraag was om in kaart te brengen in hoeverre de cliënten van Riwis tevreden zijn met het aanbod aan dagbestedingsprojecten’, vertelt participatiecoach Sharon Verhoef. Voor bijna alle onderzoekers van Bureau Apeldoorn is het einddoel: doorstromen naar ander werk of naar een opleiding. ‘Enkele deelnemers is dat al gelukt’, vertelt Sharon.

Er wordt nog te weinig voor werknemers en werklozen met psychische problematiek gedaan. Medewerkers uit de domeinen arbeid en zorg weten elkaar maar moeizaam te vinden, bleek eind vorige jaar uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Lees meer over dit onderzoek

Abonnees van tijdschrift Activiteitensector lezen het volledige artikel in het juli/augustusnummer. Lees hier meer over tijdschrift Activiteitensector.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.