Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bulgaren en Roemenen mogen geen straatkrant verkopen

Bulgaren en Roemenen mogen de daklozenkrant niet meer verkopen in onder meer Rotterdam, Leiden en Dordrecht. Dat heeft de Stichting Straatkrant besloten, schrijft Trouw.
Bulgaren en Roemenen mogen geen straatkrant verkopen

De stichting beroept zich op het standpunt van demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken), die vindt dat Roemenen en Bulgaren nog geen volledige toegang moeten krijgen tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor immigranten uit de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije is een werkvergunning in Nederland nog steeds verplicht.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

3 REACTIES

 1. Kees, ik vind jou reactie nogal kortzichtig: Je zegt dat je ‘die lui’ zat bent, dat het profiteurs en paracieten zijn en je hoopt dat ze zsm het land uitgezet worden.
  Ik hoop dat jij ooit nooit zo veroordeeld wordt als dat jij nu over hen doet.
  Weet je, deze wereld is van geen enkel mens. Wij doen alsof ‘Nederland’ ons bezit is, terwijl de geschiedenis laat zien dat wij ook overal en nergens vandaan komen, zelfs de mensen die zich ‘autochtoon’ noemen.
  Bovendien zijn de Bulgaren en Roemenen ook lid van de EU, dus waar hebben we het over. Oh, we zijn zo bang dat we ons rijke leventje in NL verlezen, en we worden bang als we door anderen benadeeld kunnen worden. Ken je de tekst: ‘het is beter voor een kameel om door het oog van een naald te kruipen, dan voor een rijke het koninkrijk van God binnen te komen’. Wij behoren tot de 20% rijksten van de wereld.
  We lijken wel kinderen in de kleuterklas, die zeggen; ‘jij mag niet meedoen met ons spel’. Kom op, we zijn toch volwassen. T is hetzelfde als met de met de Antillianen of Moslims, NL haalt ze naar NL (hetzij door kolonisatie of door arbeidsmigratie), vervolgens krijgen ze een schop terug door bepaalde mensen en politici. Het is werkelijk het ontlopen van eigen verantwoordelijkheden en ‘bang’ zijn voor eigen hagje. Uit angst handelen is nooit goed.
  En uiteindelijk; we zijn met niets geboren en gaan met niets heen…..
  Laten we met zn allen kijken wat we voor een ander kunnen doen, ipv te kijken wat jij voor mij kan doen….Er is nog nooit gebleken dat de mens daarvan achteruit gaat…zelfs niet economisch…

 2. Lees alle reacties
 3. Zou die Roma’s staan gewoon nog steeds te bedelen/verkopen voor iedere supermarkt in Rotterdam. Bij de supermarkt in mijn buurt staat al een dikke 2 jaar dezelfde vrouw de krant te verkopen en de man er naast met de accordion.
  Ik ben die lui zelf ontzettend zat! Met tien duizenden zijn ze naar nederland gekomen om hier hun handje op te houden. Ik vendt het best als je naar nederland komt, maar dan moet je wel iets bijdragen aan onze samenleving. Deze Roma’S hebben daar totaal geen interesse in, zij willen alleen onze welvaart uitmelken. Deze profiteurs zijn de paracieten van onze samenleving.
  De straatmagazine redacties zijn hier direct schuldig aan door deze mensen haas actief te werven en te faciliteren.
  Ik hoop dat ze snel net zoals nu in Frankrijk het land uit worden gezet. Gelukzoekers en profiteurs kunnen we niet gebruiken in dit land, die hebben we al genoeg. Roemenie en Bulgarije grijgen elk jaar al miljarden steun van de Europeese Unie (belasting geld), dat lijkt me wel genoeg dacht ik zo.
  En voor de duidelijkheid… Ik ben een Groen-Links stemmer. Ik ben zo links als het maar zijn kan. Ik ben alleen niet achterlijk.

 4. Of de stichting Straatkrant juist gehandeld heeft, weet ik niet.
  Wel weet ik dat Roemenie en Bulgarije per 1 januari 2007 toegetreden zijn tot de EU en dat de mensen uit deze landen EU burgers zijn. Zij hebben plichten, maar zij hebben ook rechten zoals andere EU burgers uit bv. Frankrijk en Duitsland.
  Nederland laat Roemenen en Bulgaren voorlopig niet toe tot de arbeidsmarkt, als zij daar in loondienst willen werken. Een eventuele werkgever moet een tewerkstellingsvergunning aanvragen die hij waarschijnlijk niet krijgt.
  Wel kunnen Roemenen en Bulgaren als ZZP er aan de slag of als student of als ontvanger van diensten en als het aan de Regering ligt, ook binnenkort als vrijwilliger.
  Dat de Bulgaren en de Roemenen nu in een beroerde situatie leven komt niet als een verassing.
  Ook de Polen ( en de mensen uit de andere nieuwe EU landen ) die in 2004 toetraden tot de EU konden niet direct terecht op de arbeidsmarkt. En dat leidde soms tot wantoestanden.
  Dat veranderde onmiddellijk toen in 2007 de arbeidsmarkt voor hen openging en velen van hen aan het werk gingen.
  Uit het krantenbericht van vrijdag jl. wordt niet duidelijk of deze Roemeense en Bulgaarse krantenverkopers al dan niet in loondienst werkzaam zijn bij de stichting Straatkrant.
  Het is jammer dat de Stichting Straatkrant zo abrupt en eenzijdig de overeenkomst met deze krantverkopers verbreekt en hen daardoor in een nog moeilijkere positie brengt.
  Misschien was met wat meer creativiteit en gebruik makend van de EU regelgeving die vaak veel aanknopingspunten biedt, meer mogelijk geweest voor deze EU burgers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.