Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buitenlandse jeugdzorg alleen onder toezicht

Jeugdzorg in het buitenland kan alleen als de buitenlandse zorgorganisatie onder toezicht staat. De Nederlandse zorgaanbieder moet de Inspectie voor de Jeugdzorg adviseren over het toezicht in het land van plaatsing.
Buitenlandse jeugdzorg alleen onder toezicht

Dat schrijft de Inspectie voor de jeugdzorg in een brief naar de jeugdzorgaanbieders. De zorginstelling moet de inspectie laten weten welke organisatie ter plaatse toezicht houdt op de kwaliteit van de geleverde buitenlandse zorg. Als het plaatselijke toezicht onvoldoende is, mag geen gebruik worden gemaakt van het buitenlandse zorgaanbod.

Afstand
Jeugdzorgprojecten in het buitenland hebben vaak als doel dat het kind letterlijk en figuurlijk afstand neemt van het oude leven. Het verblijf in gaat gepaard met therapie en eventueel een werktraject waarmee jongeren nieuwe ervaringen opdoen.

Kwaliteit
De inspectie zal het toezicht op de kwaliteit van het buitenlandse zorgaanbod (BZA) zoveel mogelijk aan de Nederlandse kant van de grens uitvoeren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van informatie over het gebruik van het BZA die bij de Nederlandse zorgaanbieder aanwezig moet zijn.

Beperkt
De inspectie kan geen toezicht houden in het buitenland of onderzoek doen. Alleen de toezichthouder in het betreffende land mag dit. Is dat buitenlands toezicht onvoldoende, verstrekt de Nederlandse zorgaanbieder geen informatie aan de inspectie of verstrekt de buitenlandse zorgaanbieder onvoldoende informatie, dan mag geen gebruik worden gemaakt van het betreffende buitenlands zorgaanbod.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: brief Inspectie Jeugdzorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.