Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boos en ongerust over kinderopvang

Tienduizenden mensen zijn ongerust over de kinderopvang. Op een speciale VVD-website (www.behoudgastouders.nl) hebben zich ruim 30.000 boze lieden gemeld in reactie op de plannen voor de opvang door gastouders (die een klein aantal kinderen in huiselijke sfeer opvangen).
Boos en ongerust over kinderopvang

‘Dat is ook niet zo gek, als je je realiseert dat er straks 100.000 kinderen zonder opvang op straat staan. Ouders maken zich daar zorgen over, want de reguliere opvang kent wachtlijsten van gemiddeld ruim honderd dagen’, aldus initiatiefnemer van de site, Ineke Dezentjé Hamming (VVD).

Chaos
Chaos dreigt in de kinderopvang, vrezen ook anderen in de Tweede Kamer. Ineke van Gent van GroenLinks vergeleek de opvang deze week met een ‘casino met heel veel nieten’ en Marianne Langkamp van de SP stelde dat de opvang de verantwoordelijke staatssecretaris Sharon Dijksma boven het hoofd groeit.

Eisen
Gastouders moeten aan diverse eisen gaan voldoen en de vraag is of dat zo gauw lukt. Gevreesd wordt dat er een aantal de brui aan gaat geven en dat scheelt dus plaatsen. Het parlement trommelde Dijksma voor donderdag andermaal op voor overleg. De tijd dringt, want de maatregelen moeten op 1 januari ingaan.

Professionaliteit
Gastouders en gastouderbureaus moeten voortaan een zekere professionaliteit aantonen. Ook moeten de gastouders goed Nederlands spreken. Er komt een Landelijk Register Kinderopvang, waar gastouders aangemeld moeten zijn. Een gastouder mag ook maar op één plek opvangen. Hij of zij mag niet bij die kinderen wonen. De GGD controleert de opvang.

Minder opvangtoeslag
Ouders die hun kind afgeven bij een niet ingeschreven gastouder en of gastouderbureau, krijgen geen financiële tegemoetkoming. Ouders betalen de opvang alleen nog maar via het bureau. Voor de opvangtoeslag door gastouders wordt uitgegaan van 5 euro per uur in plaats van de huidige 6,10 euro.

Oppasgrootouders
Dijksma beoogt kwaliteit, maar moest ook iets doen tegen het misbruik van de oude regelingen door met name oppasgrootouders. Sinds de Belastingdienst in 2005 leuk over de brug kwam bij de gastouderopvang, werd er opeens wel heel erg veel opgepast door een aantal opa’s en oma’s. Grootmama’s en -papa’s mogen natuurlijk altijd oppassen, maar het wordt weer een gewone, onderlinge familiedienst.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.