Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blowen vergroot risico op psychose

Onder je twaalfde beginnen met cannabis? Dat geeft een driemaal verhoogd risico op psychotische symptomen als jongvolwassene. Onderzoek van het UMC Utrecht op basis van onlineonderzoek onder jongeren laat dat zien.
Blowen vergroot risico op psychose

Meer dan 26.000 jongeren van gemiddeld 21 jaar vulden op cannabisquest.nl vragenlijsten in. Die gingen over drugsgebruik en psychiatrische symptomen. Uit de resultaten blijkt dat mensen die op een leeftijd van twaalf jaar of jonger zijn begonnen met blowen, driemaal zo vaak last hebben van psychotische symptomen. Voorbeeld daarvan zijn achterdocht en stemmen horen. Ook blijkt het risico dat iemand ooit is opgenomen in een psychiatrische instelling groter is naarmate hij of zij meer cannabis gebruikt.

THC-gehalte
De resultaten suggereren dat cannabisgebruik lang niet meer zo onschuldig is als vroeger werd gedacht. De vraag blijft alleen of mensen met problemen meer cannabis gaan roken, of dat je van cannabis problemen krijgt. Ook is het THC-gehalte (de werkzame stof) van cannabis is nu veel hoger dan twintig jaar geleden.

Kwetsbaar
Uit steeds meer studies blijkt dat in ieder geval kwetsbare groepen als jongeren door cannabisgebruik meer risico lopen op gezondheidsproblemen. Veel jongeren komen op steeds jongere leeftijd met sterke cannabis in aanraking. Daardoor ontstaat er mogelijk een risico voor de volksgezondheid, stellen de onderzoekers van UMC Utrecht.

Psychiatrische opname
Psychiaters vermoedden al lang dat cannabisgebruik het risico op psychiatrische stoornissen zoals depressie en psychose vergroot, zegt onderzoeksleider prof. dr. René Kahn. Hij is hoogleraar psychiatrie en afdelingshoofd aan het UMC Utrecht. ‘Het bijzondere van deze studie is dat een psychiatrische opname een keiharde uitkomstmaat is. Bovendien blijkt uit de analyse dat hoe hoger de dosis cannabis, hoe groter de kans op een opname in het verleden.’

Op 19 november organiseert het UMC Utrecht het symposium ‘The Population mental health effects of Cannabis’. De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in Psychological Medicine.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: UMC Utrecht/foto: stockxchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.