Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Woedende Woensdag

Geen dag deze maand waarnaar meer wordt uitgekeken dan de Derde Dinsdag. Helaas niet altijd met positieve gevoelens. Het Kabinet heeft de voorbije maanden al aangekondigd waar en hoe er ongeveer bezuinigd zal worden. Zoals altijd zullen de media vlak voor de gevreesde Dinsdag de eerste bijstellingen en veranderingen in de plannen publiceren. Deze keer weten we dat de marges waarbinnen geschoven kan worden klein, zo niet nihil zullen zijn.
Woedende Woensdag

De verwachte groei van de vaderlandse economie moest te elfder ure naar beneden worden bijgesteld; de Griekse crisis duurt voort; tegenslag stapelt op tegenslag. Je vraagt je bij voorbaat af, hoe minister De Jager er straks in slaagt zijn mond in een glimlach te plooien als hij ‘het koffertje’ toont aan de fotograferende pers.

Voor de zorg en welzijnsector valt er in elk geval niets te lachen. Zowel de professionals, vrijwilligers, en niet in de laatste plaats de cliënten, zullen de effecten van deze Derde Dinsdag in 2011 de komende jaren pijnlijk gaan ervaren. Uit onderzoek van Maurice de Hond deze zomer bleek al dat de AOW-plannen, het snijden in het pgb en de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen op de meeste weerstand stuiten binnen het Nederlands electoraat. Maar willen en
kunnen de politici naar hun kiezers luisteren? En zullen zij de demonstranten horen die zich op de derde woensdag – of wordt het Woedende Woensdag? – in Den Haag zullen verzamelen? De eerste acties zijn al in voorbereiding.

Hoewel de redactie van Zorg & Welzijn een ietwat andere samenstelling heeft gekregen, blijven wij berichten over projecten, diensten en instellingen die er toe doen. Dit met de trieste wetenschap dat sommige van deze initiatieven over een jaar wellicht zijn ingekrompen of verdwenen.
In deze Zorg+Welzijn slaakt een ‘Betrokken Professional’ de inmiddels haast typische verzuchting in onze sector: ‘Elk jaar weer is er die onzekerheid: is er voldoende geld om alles door te laten gaan of moet er bezuinigd worden? En waarop dan? En wanneer moet je zeggen: laten we maar stoppen?’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.