Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkteam, hoe informeer je wijkbewoners?

Hoe informeer je als wijkteam de bewoners in je wijk? In deze blog bied ik je een stappenplan om wijkbewoners te voeden met de juiste informatie, op het juiste moment en in de juiste vorm.

De vorige keer gaf Fawzi je 25 ideeën om opvoedhulp leuk te maken >>

Ga op wijksafari

Hoeveel mensen wonen er in je wijk? Hoe oud zijn deze mensen? Wat is hun achtergrond? Hoe ziet hun dagelijks leven eruit? Welke vragen hebben ze? Vind het antwoord op deze en andere vragen door je jas aan te trekken en de wijk in te gaan. Praat met de moeders op het schoolplein, de hangjongeren bij de supermarkt en de ouderen bij de bushalte.

Maak je eigen Henk en Ingrid
Ja, u leest het goed. Gebruik de informatie uit de wijksafari om persona’s te maken. Dit zijn denkbeeldige personen die symbool staan voor de mensen in je wijk. Ze helpen je bij het ontwikkelen van een aanpak. En natuurlijk staat het je vrij om je persona’s andere namen te geven …;)

Wat Henk en Ingrid willen weten
Over welke onderwerpen hebben Henk en Ingrid informatie nodig? Organiseer een brainstorm en nodig een aantal bewoners uit die je tijdens de wijksafari hebt ontmoet. Laat deelnemers antwoord geven op de hoofdvraag. En zoals je ongetwijfeld weet zijn alle antwoorden goed en is door elkaar heen praten uit den boze. Aan het einde van de brainstorm heb je een mooi overzicht van onderwerpen. Maak vervolgens met elkaar een top tien. Welke onderwerpen hebben de komende periode prioriteit?

Maak Henk en Ingrid blij
Denk per onderwerp na over de vorm waarin je de informatie verpakt. Als Henk en Ingrid informatie willen over budgettering zou je in samenwerking met de plaatselijke toneelvereniging een ‘Geld maakt gelukkig Show’ bij de supermarkt kunnen opvoeren. Een ludieke show met handige tips & trucs. Of wat dacht je van een maandelijks buurtdiner om de sociale cohesie tussen Henk en Ingrid en andere buurtbewoners te vergroten. Belangrijk is om out-of-the-box te denken en op zoek te gaan naar leuke en aansprekende vormen. Op een brochure of informatief artikel in het wijkkrantje zit niemand te wachten!

Het ritme van Henk en Ingrid
Kijk per onderwerp wat  het juiste moment is om Henk en Ingrid te informeren. Verplaats je in het leven van Henk en Ingrid. Hebben ze in januari informatie nodig over budgettering? Of juist in september? Wat is de beste dag om Henk en Ingrid te bereiken? Hoe laat? Via welke kanalen?   

Aan de slag
Als laatste stap is het zaak om een kort plan van aanpak te maken. Leg de volgende gegevens vast: 

  • Maand
  • Dag
  • Onderwerp
  • Vorm
  • Taakverdeling
  • Promotie-kanalen
  • Evaluatie-criteria

En wat zijn jouw tips om bewoners in de wijk te informeren? Stuur een mailtje of laat het me weten via @Jeugdbeleid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.