Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weerbare meiden

Van de idealen van de verzorgingsstaat is weinig meer over. Ten minste als we de sombere analyse van socioloog en filosoof Bas van Stokkom mogen geloven. Veel burgers hebben lak aan anderen, dichten zichzelf wel alle rechten toe en menen dat de staat verder maar moet zorgen voor de echte verliezers.
Weerbare meiden

De neoliberale fixatie op de eigen verantwoordelijkheid heeft geleid tot een maatschappelijke verharding die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn weerga niet kent. De anderen zijn fout, daartegen moet worden opgetreden – maar de spelregels voor de burgers moeten worden versoepeld. Althans volgens de pessimistische, maar ook herkenbare analyse van Van Stokkom. ‘Solidariteit is een zinloos begrip in het neoliberale denken, dat is bij het oud vuil gekieperd. Daar betalen we nu een dure prijs voor in de vorm van sterk individualisme en calculerend gedrag: van zwartrijden tot en met het opstrijken van maximale bonussen.’

En hij voegt eraan toe dat ‘actieve burgers’ die werken aan ‘sociale cohesie’ nauwelijks in staat blijken iets te doen tegen verharding en verhuftering. ‘In ons onderzoek over achterstandswijken hebben we nauwelijks “goed burgerschap” aangetroffen als motief om in actie te komen.’

In deze Zorg + Welzijn belichten we een groep die haar eigen tegenoffensief is begonnen: Marokkaanse kickboksmeiden. Ze laten zien hoe ze zichzelf door deze sport sterk maken. De meiden zijn allesbehalve soft, zijn bereid flink te trainen en doen niet aan pijntjes. Ze ontwikkelen door het boksen de mentale kracht om verder te komen in het leven. ‘We moeten ons losmaken van huis, onszelf bewijzen ten opzichte van onze broers, in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.’ De ontwikkeling die zij doormaken – nota bene via het jongerenwerk – is bewonderenswaardig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.