Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: ‘Waar is Mega Mindy als je haar nodig hebt?’

We hebben een superheld als Mega Mindy nodig op straat, vindt columnist Kim Jolink. Helaas is ze ermee gestopt. Juist nu we iemand als zij harder nodig lijken te hebben dan ooit.

Mega Mindy, een superheld die speciale effecten gebruikt en soms sneller kan gaan dan anderen. Een heldin in de ogen van kinderen, helaas is ze ermee gestopt. Juist nu we iemand als zij harder nodig lijken te hebben dan ooit.

Mijn zorgen over de huidige stand van zaken met betrekking tot jongeren is groter dan ooit. De straat is altijd al aantrekkelijk geweest, maar de wereld op straat wordt steeds harder. Tegelijkertijd ook steeds interessanter. Dit komt met name omdat er minder barrière lijkt te zijn om vanuit ‘gewoon een beetje straatleven’ de criminaliteit in te rollen. Het snelle geld ligt voor het oprapen op straat, de sfeer wordt grimmiger en de patronen hardnekkiger.

Tel hierbij op een jeugdzorgstelsel wat op sterven na dood lijkt te zijn, waardoor veel jongeren de behandeling die ze op jonge leeftijd nodig hebben niet krijgen. Zo gaan ze getraumatiseerd hun puberteit in, zonder de hulp die ze nodig hadden om vervolgens lekker in hun eigen bubbel te kunnen kruipen in de wereld die de straat heet.

Behandelbril

Jeugdzorginstellingen worstelen elke dag opnieuw met deze ontwikkeling. Enerzijds is het ontzettend hard nodig om door de behandelbril naar deze jongere te kijken, want ze hebben zoveel nodig. Maar ondertussen zijn ze al zo verhard en is de wereld waarin ze verkeren dusdanig grimmig en aanlokkelijk tegelijk dat alleen nog maar kijken naar de nodige behandeling onvoldoende is.

Een goede combinatie van geschikte behandeling voor de onderliggende patronen en een gezonde dosis onvoorwaardelijke verbinding met een pedagogische functie, is harder nodig dan ooit. Verbinden, behandelen en vanuit verbinding grenzen stellen met in het achterhoofd voldoende kennis van de wereld waarin ze zich begeven gaat nodig zijn om het tij nog te kunnen keren voor onze huidige generatie jongeren. Daarnaast een stevig ingericht justitieel jeugdstelsel wat vanuit de pedagogische waarde weet in te steken.

Wegbezuinigd

Allemaal zaken die de afgelopen jaren zijn wegbezuinigd. Neem daarbij het steeds kleiner wordende perspectief door de komst van passend onderwijs voor jongeren die door al deze psychische belasting minder goed meekomen en een dodelijke cocktail lijkt geboren.

Er worden allerhande voorstellen tot stelselwijziging gedaan, de vraag is hoeveel speelruimte er nog is. Het lijkt inmiddels twintig over twaalf te zijn. Dus vraag ik Mega Mindy met spoed om terug te komen als superheldin, om een aantal processen sneller te laten gaan en bewegen dan nu gebeurt. Als de wiedeweerga moet er een alliantie gaan ontstaan tussen de echte kenners van de leefwereld en de straatcultuur en de mensen die werkzaam zijn in de jeugdzorg/hulp. Deze problematiek pak je niet alleen aan vanuit de standaard werkmethodieken zoals we ze binnen de hulpverlening kennen en inzetten. Maar alleen van onderop aansluiten in de wijk vanuit het jongerenwerk/straathoekwerk gaat het verschil ook niet maken. Alleen samen gaat nog een optie zijn, met daarin de onvoorwaardelijke verbinding en bij momenten onorthodoxe aanpak van het straatwerk als leidende factor met een flinke dosis kennis van trauma, hechting en andere ontwikkelingsproblematiek ingebracht vanuit de jeugdzorg.

Deze allianties moeten zonder al teveel kaders voldoende gefaciliteerd gaan worden om te gaan doen wat nodig is. Anders ben ik bang dat ons een heel groot deel van een generatie letterlijk tussen de vingers gaat glippen. Het gaat ons jaren kosten om dat tij ooit nog gekeerd te gaan krijgen.

Vorig artikelColumn: Hoe voorkomen we ongewenste seksuele aandacht in de zorg?
Volgend artikelColumn: ‘Hier is dementie ver weg’
Kim Jolink is al arenlang actief in het jongerenwerk, straathoekwerk en de jeugdzorg. Haar streven is en blijft verschil aan te brengen in het domein jeugdzorg door het structureel verbinden van deze vakgebieden. Anders kijken, anders denken en anders doen in het werken met jongeren is haar motto. In 2021 kwam haar werkmethodiek Streetcare in boekvorm uit bij SWP. Deze werkmethodiek richt zich op alle uitvoerders maar ook op de gemeente zelf. De kracht van Kim zit dan ook in het communiceren op alle lagen, van jongeren tot uitvoerders en van managers tot beleidsmakers. Ze adviseert organisaties, traint professionals en staat bij XLGroup Streetcare nog altijd heerlijk met de voeten in de klei. Ze kleurt graag buiten de lijntjes, om precies dat te kunnen doen wat in het moment nodig is om tot een oplossing te komen. Middels haar columns wil ze anderen prikkelen, motiveren en activeren om samen met haar buiten deze lijntjes te kleuren en dwars te denken om te komen tot een gezonde leefwereld voor onze jongeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.