Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vergroot je deskundigheid

Veel professionals vertellen mij het gevoel te hebben slechts een passant te zijn in het leven van de kinderen die ze helpen. Ik weet uit eigen ervaring dat je er toe kunt doen, hoe subtiel het ook is. Echtheid is hierin heel belangrijk.
Lucie Kessens

Regelmatig blog ik over hoe het is om op te groeien in een sociaal zwak gezin en een sociaal zwakke omgeving. Over de loyaliteit van kinderen aan hun ouders, hoe slecht ze ook functioneren. Over het effect van een uithuisplaatsing. Over loskomen van je ouders en over de weerstand tegen het maatschappelijk werk. Als ervaringsdeskundige ken ik de gang van zaken, de gedachtegangen en de manier van leven binnen deze gezinnen.

Mijn grootste missie is om bij te dragen aan het vergroten van kansen voor kinderen die in soortgelijke omstandigheden opgroeien. Het is verre van eenvoudig te ‘slagen’ in het leven wanneer je hier geen voorbeelden van krijgt in jouw omgeving, geen prikkels en geen stimulans.

Ik wil hierin een lans breken omdat ik wens dat deze kinderen geholpen worden in hun inzicht wat betreft een toekomstperspectief. Dat ze meer vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen. Dat ze wel degelijk regie hebben over hun eigen leven. En vooral: hoe gelukkig het je maakt om zelf de regie in handen te nemen.

Wat ik doe om mijn missie te bereiken, is bijvoorbeeld goed luisteren naar sociale professionals. Zo vergroot ik mijn eigen deskundigheid. Maar ik koppel ook mijn jeugdervaringen aan de deskundigheid van de professionals. Zo leren we veel van elkaar.

Ik deel mijn ervaringen graag en er zijn een aantal thema’s waarover ik opvallend veel bevraagd word tijdens mijn publieke optredens. Daarom heb ik besloten over deze thema’s een en ander op te schrijven in de vorm van een e-book met de titel Opgroeien met tegenwind. Ik beschrijf hierin thema’s als opgroeien in een zwak gezin, pesten, armoede en bemoeienis van de hulpverlening.

Mijn ideeën en gedachten zijn gevormd door mijn eigen ervaringen en door wat ik leerde van professionals. Wil je het lezen? Download dan hier het e-book >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.