Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Thuisgevoel

Waar voel jij je thuis? Ik voel me thuis in Utrecht. Waarom weet ik niet precies. Het is gevoel. Ik kan het wel een beetje omschrijven. Utrecht is een dorp en een stad in één. Als je er een beetje geworteld bent, dan kom je altijd wel een bekende tegen. Er is ook geen arrogantie in de volksaard van de stad. Utrecht is: levendig – altijd wat te doen –, jong – ieder jaar weer nieuwe mensen met nieuwe ideeën – en op de fiets gemakkelijk te ontsnappen. Ik voel me een deel van de stad. Een stad als Gent roept bij mij een soortgelijk warm gevoel op.
Thuisgevoel

Wat maakt nu dat iemand zich thuis voelt? Kunnen we het beïnvloeden? Ik wil het kunnen. Ik wil graag dat iedereen zich thuis voelt. In z’n stad of dorp. Op het werk en in ons land. Ik wil graag dat mensen zich niet overbodig voelen op het werk of overlopen voelen in de stad.

Volgens mij kan het ook. We zijn het alleen een beetje verleerd. Veel van de onderlinge solidariteit en verbondenheid tussen mensen is omgezet in een professionele band tussen het individu en de overheid. De verzakelijking is doorgeslagen. Bij de overheid, maar ook bij de gesubsidieerde instellingen en bij de door managementcursussen gedomineerde bedrijven.

De verzakelijking die we met elkaar hebben gebouwd, valt ook weer af te breken. Net als het Legokasteel dat ik met mijn zoontje heb gemaakt. Van de blokjes maken we nu weer een nieuw huis. Volgens mij begint het door mensen weer verantwoordelijkheid te geven en trots te gunnen. Op het werk en in het persoonlijk leven. Weg met die looplijnen op de werkvloer. Weg met de eindeloze papierbrij voor de verantwoording. Terug met de acceptatie van fouten. Terug met de wil jezelf vooruit te werken.

Het tweede dat veranderen moet, is weer ruimte geven aan zorg voor elkaar. Stoppen met de rattenrace van maximale productiviteit. Weg met het geweeklaag dat het allemaal aan de ander ligt. Terug met de onderlinge betrokkenheid.

Het derde dat moet veranderen, is ruimte geven voor wie anders is. Als je niet, in redelijkheid, jezelf mag zijn, hoe kun je dan ooit thuis zijn. Waar je jezelf thuis voelt, is persoonlijk en lastig te omschrijven. De basisvoorwaarden om mensen een thuisgevoel te geven hebben we wel samen in de hand. De overheid in mijn ogen voorop. Ik ben en blijf een PvdA’er.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.