Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stop Change Day zo snel mogelijk

Op 24 juni 2014 was Change Day Nederland. Een dag waarop er aandacht was voor de kwaliteit van zorg en werknemers in de zorg elkaar inspireerden met persoonlijke beloftes om de zorg nog beter te maken. Weer een initiatief waarbij zorgverleners iets moeten doen.
Stop Change Day zo snel mogelijk

De vorige keer blogde Kelly over oudere echtparen die uit elkaar worden gehaald >>

Ik ben ervan overtuigd dat er geen aparte dag nodig is om de betrokkenheid van zorgverleners zichtbaar te maken en zeker niet via het maken van beloftes. Daarom mijn oproep om Change Day te stoppen, zo snel mogelijk.

Het initiatief tot Change Day is genomen door Zorginstituut Nederland en zij wil hiermee laten zien dat de collega’s in de zorg hart hebben voor hun werk en dagelijks net een beetje extra geven. Change Day maakt de kracht van de zorg zichtbaar, de betrokkenheid van de mensen die werken in de zorg. Oei, dan is het slecht gesteld met de Nederlandse zorg. Er zijn tot nu toe 652 beloftes gedaan. Die duizenden zorgverleners die geen belofte hebben gedaan, zijn zij dan niet betrokken? Dit wil en kan ik niet geloven.

Eerder schreef ik in mijn blog dat je kiest voor een baan in de zorg omdat je intrinsiek gemotiveerd bent om wat voor anderen te betekenen (blog ‘zorgen vanuit je hart’). Als zorgverlener probeer je altijd de beste kwaliteit van zorg te leveren, dat deed men ook al voor Change Day. Er is dus geen aparte dag nodig om zichtbaar te maken dat zorgverleners hart hebben voor hun werk.

Een aantal organisaties die actief betrokken is bij Change Day was op televisie. Ik zag dat zorgverleners ballonnen oplieten bij het UMC Utrecht met daarop hun belofte. Wat gaat er nu gebeuren, vroeg ik me af? Verdwijnen ze in de lucht, om vervolgens nooit meer terug te keren? En wie heeft het dan nog over de beloftes? Spreken werknemers elkaar aan? ‘Zeg, weet je nog. Op Change Day heb je beloofd om te luisteren naar de patiënt en dat doe je nu niet.’

Ik kan me er werkelijk niks bij voorstellen. Nu niet, maar ik geloof dat ik dit initiatief ook acht jaar geleden niet had kunnen waarderen toen ik nog in het ziekenhuis werkte. Misschien zie ik het wel helemaal verkeerd en is mijn oproep om Change zo snel mogelijk te stoppen te voorbarig. Dus daarom mijn dringende vraag of iemand mij kan uitleggen waarom deze dag noodzakelijk is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.