Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speeltuin dicht, speeltuin open

De speeltuin midden in de Amsterdamse Jordaan is nieuw en vormt samen met het schoolplein een ruime speelplaats voor de school- en de buurtkinderen. Door alle veranderingen is de speeltuinvereniging nog wel een vereniging, maar het is anders dan ‘vroeger’.
Speeltuin dicht

De vorige keer blogde Suzanne over de haalbaarheid van een buurtproject >>

De grond waarop gespeeld kan worden is semi-openbare ruimte. Voor de opbouwwerkers ligt er de opdracht om bewoners te betrekken bij de speeltuin. Een buurtbewoner meldt zich. Of het mogelijk is om een sleutel van het hek te krijgen zodat de speeltuin ruimer open kan zijn en vooral ook in de weekenden. Het blijkt dat de speeltuin nogal eens dicht is.

Speelruimte is schaars in de Amsterdamse binnenstad. Het is fijn dat een bewoner zich meldt, maar wij zoeken meer bewoners. Eerst proberen we de betrokken professionals bij elkaar te brengen. Niet alle betrokkenen (school, speeltuinvereniging, welzijnswerk, wijkcentrum, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, gemeente, politie,) blijken elkaar te kennen. We proberen in kaart te brengen wanneer de speeltuin open is, waar de verantwoordelijkheden liggen, wie waar tegen aan loopt, of we sleutels kunnen uit geven aan bewoners en hoe vinden we meer bewoners die sleutelhouder willen zijn.

Het laat allemaal even op zich wachten en opeens vlak voor de zomervakantie meldt een andere bewoner zich. Ze heeft een goed doordacht plan en belangrijk nog vier bewoners die mee doen. Het klinkt goed. Ik breng de bewoner die al eerder om de sleutel kwam vragen in contact met deze groep bewoners. Dit lukt binnen een dag. Inmiddels zijn er vijf bewoners. Kansen moet je altijd meteen benutten vind ik, dus aan de slag.

Er volgt een kleine zoektocht naar sleutels, sleutelcontracten en verantwoordelijke personen. En nog geen twee weken later schudden we de handen. Er is een vijftal bewoners met de sleutel van het hek van de speeltuin. We hebben afspraken gemaakt en er is een sleutelcontract opgesteld. Alle betrokken partijen kunnen zich hier goed in vinden. Met de groep bewoners is al kort gebrainstormd over een activiteit die ze op de nationale Burendag zouden kunnen organiseren. Iedereen is tevreden.

Eh iedereen? Na mijn vakantie heb ik mail: er is een klacht van een omwonende. De speeltuin is veel vaker open dan toegezegd aldus de bewoner, bijvoorbeeld in de weekenden en ’s avonds. Zij geeft aan dat juist toegezegd was dat deze in de weekenden dicht zou zijn. Tegengestelde belangen. Voor ons nu de schone taak om deze belangen weer om te smelten tot één belang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.