Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Social work in het buitenland

Als ‘taakverantwoordelijke internationalisering’ in ons team van Saxion-docenten had ik in Enschede een gesprek over de toekomst van sociaal werk. Internationalisering is wellicht de oplossing voor de afnemende vraag naar social work in Nederland, maar de werkelijkheid is weerbarstig. Studenten Social Work willen helemaal niet internationaal werken. Een enkeling gaat voor een korte stage naar het buitenland (Finland, Zweden, Groot Brittannië, Zuid Afrika), maar ook die student wil uiteindelijk in Nederland zijn vak uitoefenen.
'Uiteindelijk is internationaal werken hetzelfde als lokaal of nationaal werken.'
'Uiteindelijk is internationaal werken hetzelfde als lokaal of nationaal werken.'

Er is ook geen eenduidig netwerk in ‘het’ buitenland. Waar kan een sociaal werker geschikte vacatures vinden? Wat is het buitenland eigenlijk? Heel gemakkelijk wordt gesproken over de mondiale civil society (ons kent ons tussen China en de Verenigde Staten), maar het netwerk vinden is moeilijk. Dat betekent naar mijn mening niet dat internationalisering geen toekomst heeft. Zowel werkgevers, als werknemers en zeker het onderwijs kunnen naar mijn mening van internationalisering een begrip maken dat toekomst geeft aan sociaal werk.

Omdat een betere wereld nog altijd bij jezelf begint werk ik aan een beter begrip van internationalisering bij social work studenten. In alle vakken wordt aandacht besteed aan het internationale perspectief van hun toekomstige werk. Studenten worden begeleid in diverse landen waar zij onderzoek doen of gaan doen. Als voorzitter van het SROI netwerk in Nederland en Vlaanderen werk ik samen met vele anderen aan verbindingen tussen social work initiatieven uit Scandinavië, Duitsland en België.

Als afgevaardigde in het internationale netwerk heb ik inmiddels professionele relaties, maar zeker ook vriendschappen gekregen in Japan, Canada, VS en Groot Brittannië. Die contacten worden vervolgens gedeeld met collega-docenten en studenten die verder kijken dan Nederland. De sociaal werker die nu denkt dat dit wel erg grootschalig is, kan ik geruststellen. Uiteindelijk is internationaal werken hetzelfde als lokaal of nationaal werken. Van Enschede naar Amsterdam duurt per trein even lang als van Enschede naar Helsinki per vliegtuig en ook het buitenland blijkt dezelfde problemen te hebben als Nederland. Heel geschikt om in te werken dus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.