Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat gebeurt er als google de zorg runt?

"Zoals Larry Page (CEO van Google) het ziet betekent 10% verbeteren niets anders dan dat je hetzelfde doet als alle anderen. Je zult niet gruwelijk falen, maar je hebt gegarandeerd nooit doorslaand succes. Page leeft bij het mantra dat het 10x beter kan dan bij de concurrent." - Wired
'We zijn gewend geraakt om in 10% stappen te denken. Of het nu om de kaasschaaf methode gaat
'We zijn gewend geraakt om in 10% stappen te denken. Of het nu om de kaasschaaf methode gaat

Inspirerende man, die Larry Page. Is zoiets ook mogelijk in de zorg?

Mijn eerste reactie is: ja!

Om me heen hoor ik fantastische verhalen. Zoals tijdens het zorgpadencongres op 8 februari. Andrea van der Ploeg van het Oogzorgnetwerk vertelde over een zorgpad voor patiënten met chronische oogklachten. Voorheen moest een patiënt tot vier keer per maand terugkomen. Door het implementeren van zorgpaden kon het logistiek proces verbeterd worden en nu hoeft de patiënt nog maar één keer per maand terug te komen. 10x efficiënter.

Of het verhaal over de iPad als interface voor zorgadministraties. Als behandelaar beschik je, waar je ook bent, over precies die informatie die je nodig hebt. Het registreren van tijd, het maken van aantekeningen in een dossier, het in elkaar slepen van een zorgpad op maat, is teruggebracht tot twee touches. 10x prettiger.

En dan is er nog Buurtzorg Nederland dat voor de tweede keer werkgever van het jaar werd. Buurtzorg is het perfecte voorbeeld van een bedrijf zonder bureaucratie. Waar werknemers kunnen doen waar ze goed in zijn en zelf keuzes kunnen maken. In plaats van ‘de baas mag het zeggen’, gaan ze uit van het principe ‘wie het weet mag het zeggen’. 10x slimmer.

Mijn tweede gedachte is: nee.

Ik besef me ineens weer in welke wereld ik me begeef. De genoemde voorbeelden vroegen een compleet andere manier van denken en doen. Heilige huisjes bestaan niet meer. De ‘ja maars’ zijn overboord gegooid. In het ergste geval kun je het met de 10x beter gedachte met de helft van de behandelaren af en moet je actief op zoek naar nieuwe cliënten.

We zwemmen van pilot naar pilot en pakken niet door. Vaak, na een enthousiaste start, sterven de meeste ideeën in schoonheid. Zoals Larry al aangaf; we zijn gewend geraakt om in 10% stappen te denken. Of het nu om de kaasschaaf methode gaat, of om het zoveelste verbetertraject, bij 10% verandering zijn we tevreden.

Mijn derde gedachte is: Ik laat me niet meer tegenhouden. Het kan en het moet.

Bij de eerst volgende plek waar ik naar binnen stap, leg ik mijn kaarten op tafel en ga ik voor die 1000%. Wie doet er mee?

Vorig artikelHet kan ook anders!
Volgend artikelSocial work in het buitenland
Lennard van der Poel (1971) is mede-oprichter van Bloei.NL en een bevlogen ondernemer die zich sterk maakt voor gezondheid en met behulp van nieuwe technologie de gezondheidzorg revolutionair wil verbeteren. Bloei.NL is initiatiefnemer van onder andere de BETERapp en de Healthcoin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.