Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Social Media in de zorg

Sinds ik actief ben op social media, bijna wekelijks een weblog schrijf over mijn belevenissen, het voorwoord in het NU’91magazine Zorg anno NU! schrijf én ook regelmatig voor deze site een weblog mag maken, heb ik er honderden ‘vrienden’ bij.
Social Media in de zorg

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

Sommigen zijn oude bekenden. Anderen zijn nieuw en volstrekt onbekend, maar menen mij te willen (leren) kennen. Aan Facebook doe ik niet maar heb wel zorgvuldig mijn naam geregistreerd; kunnen anderen niet met mijn profiel aan de haal gaan.

Zo probeer ik de moderne mogelijkheden van communiceren uit. Over het algemeen ben ik er heel tevreden over, hoewel het heel wat anders is dan face to face met mensen te communiceren. Maar aan deze vermeende laagdrempeligheid zitten ook nadelen. Vers in mijn geheugen staan de rellen in Haren. Wat een uitnodiging voor een feestje moest zijn, mondde uit in een verschrikkelijke nachtmerrie. Behalve dat veel dorpelingen ernstige schade of letsel hebben opgelopen, hoor ik ook dat opnieuw hulpverleners bedreigd zijn terwijl ze bezig waren met hun werk ‘hulpverlenen’.

Hier kan social media toch niet voor bedoeld zijn. Wanneer houdt het geweld tegen professionals nu eens op? Als iedereen aangifte zou doen wanneer het werk door agressie onmogelijk wordt gemaakt, zou het dan stoppen? In elk geval wordt dan veel meer zichtbaar dat het probleem groter is dan we denken. Veilig werken, het lijkt zo vanzelfsprekend, maar daar zijn we helaas nog ver van af. Op 13 november aanstaande organiseert NU’91 met Nursing een congres over dit thema.

Tot die tijd roep ik op om zorgzaam en zorgvuldig met zorgverleners om te gaan!

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.