Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rendement van peuterspeelzalen

Opdracht: maak een Social Return On Investment analyse (SROI) van twee peuterspeelzalen en presenteer de uitkomsten 13 juni op het landelijk congres peuterspeelzalen. Publiceer daarna uitvoerig over bevindingen. Voor een liefhebber van SROI en bewonderaar van peuterspeelzaalwerk een heerlijke opdracht.
Rendement van peuterspeelzalen

Lees hier meer blogs van Jillis Kors >>

(Social Return On Investment is een methodiek die het rendement van maatschappelijke investeringen meetbaar en zichtbaar maakt.)

Maar hoewel ik voorzitter ben van het SROI netwerk NL/VL ben ik ook voorzichtig met het meten van maatschappelijk rendement en onbekend met peuterspeelzaalwerk. Ik weet dat de methode veel kan en in ontwikkeling is, ik mijzelf geen expert wil noemen, het meten van maatschappelijk rendement zorgvuldigheid vereist en dat opdrachtgevers en publiek zich blindstaren op de ratio als uitkomst van een analyse. Het verhaal in de analyse en de betrokkenheid van belanghebbenden wordt nog al eens verwaarloosd. Er zijn voorbeelden van rigoureuze besluiten op basis van een negatieve SROI ratio.

Voor peuterspeelzalen (ruim 4000 in Nederland) geldt dat zij, gesubsidieerd, ter discussie staan. Met extra middelen voor de grootste gemeenten, hbo-leidsters in de peuterspeelzaal, verplichte leerlingvolgsystemen in het basisonderwijs en meer ouderbetrokkenheid in de voorschoolse educatie, moet het prestatieniveau van alle kinderen in Nederland omhoog. Peuterspeelzalen zouden een bijdrage leveren aan de verbetering van executieve functies. Ik heb lang geoefend om het te kunnen uitspreken, begrijpen duurde nog langer, maar na onderzoek weet ik nu dat de peuterspeelzaal voor een doorgaande ontwikkelingslijn zorgt.

Met die lijn kunnen kinderen eenvoudig de overstap maken van spelen zonder verplichting naar leren op de basisschool. En om goed te kunnen leren zijn executieve functies als discipline, flexibiliteit, plannen, en sociaal gedrag belangrijk. De SROI analyse is op deze functies ingezet en de uitkomst is positief. De details van het onderzoek zal ik later publiceren. Peuterspeelzaalwerk heeft maatschappelijk toegevoegde waarde, maar dat is niet verrassend. Opmerkelijk is dat peuterspeelzaalwerk meer toegevoegde waarde heeft in een context van gemeenschap. Dat kan een brede school zijn in de grote stad, maar ook een gemeenschap van een dorp. Is het dan toch waar wat in Afrika werd verkondigd, door Hillary Clinton is opgeschreven en door Micha de Winter wordt omarmd: ‘It takes a village to raise a child’?

Jillis Kors, (Groningen, 1974), opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie, is senior adviseur maatschappelijke en sociale ontwikkelingen en voorzitter van het SROI netwerk voor Nederland en Vlaanderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.