Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Paniek, Paniek!

‘Ik heb last van angstklachten. Soms raak ik, zonder dat ik er ook maar enigszins grip op heb, volledig in paniek. Ik verstijf en krijg nauwelijks meer adem. De laatste keer gebeurde het midden op de snelweg en was het zo heftig, dat ik besloten heb in therapie te gaan.’
Paniek

De vorige keer blogde Lennard over de tirannie van het B-woord >>

‘Drie dagen geleden had ik een gesprek met mijn psycholoog. We spraken uitgebreid over de oorsprong van mijn paniekaanvallen. Mijn psychologe gaf me tips over hoe ik situaties waarin ik normaal gesproken op tilt sla kan herkennen en vermijden, zodat ik in ieder geval niet meer op de snelweg in paniek raak.’

‘Vandaag moest ik overwerken. Nu is het donker buiten. Ik herken meteen dat ik deze situatie eigenlijk moet vermijden, maar ik moet toch naar huis… Ik adem diep in en uit, zoals ik van mijn psychologe geleerd heb. We hebben samen ontspanningsoefeningen gedaan, maar oefenen in haar kamer is niet te vergelijken met nu, hier, op dit moment. Met trillende handen stap ik de auto in. Ik voel mijn hart in mijn keel kloppen en wil alleen maar zo snel mogelijk weg van hier. Ik wil gas geven, maar mijn lichaam is bevroren. Mijn hartslag neem toe en ik kan me niet meer concentreren. Was er maar iemand hier om me te helpen…’

Herkenbaar?

Helaas zijn er geen supertherapeuten die op twaalf kilometer afstand een paniekaanval zien aankomen en dan met de snelheid van het licht komen aanvliegen om iemand door zijn lastige momenten heen te helpen. Gelukkig is er wel de smartphone met internet, apps en een beschikbaarheid van 24 uur per dag en zeven dagen per week, die altijd bij de hand is: therapy on the spot!

Therapy on the spot doet letterlijk wat het zegt. Het verleent hulp precies op dát moment dat die het hardst nodig is, waar dan ook en wanneer dan ook. En niet alleen in crisis, maar ook als het alleen nodig is om erger te voorkomen. Zelf of samen met een behandelaar bereid je de juiste hulpmodules en oefeningen voor. Deze maak je beschikbaar op jouw mobiel en het moment dat je ze nodig hebt, roep je ze op. Je gaat aan de slag met de oefening op het moment dat je de klacht voelt aankomen en voorkomt erger.

Mooi, denk je, maar wat nu als ik al volledig in paniek ben en onvoldoende bij zinnen ben om mijn mobiel er op tijd bij te pakken? De slimme mobieltjes, in combinatie met de nieuwste sensoren in bijvoorbeeld armbandjes, zijn al zo intelligent dat zij hartslag en bloeddruk kunnen meten. Hiermee kunnen zij signalen voor een aankomende aanval oppikken. Jouw mobiel weet waarschijnlijk eerder dan jij dat het dreigt mis te gaan. Juist op dat moment geeft jouw mobiel een signaal en start direct de juiste oefening op. De mobiel kan zelfs direct een vertrouwenspersoon die je toegang hebt gegeven tot jouw app informeren, waarna die persoon je direct kan bellen op het juiste moment. De mogelijkheden zijn ongelimiteerd en alleen beperkt door onze eigen fantasie.

Een mooi toekomstbeeld, maar in de gemiddelde instelling werken we nog met software van acht jaar oud en behoort de smartphone of iPad nog niet tot de standaard uitrusting van een psycholoog. Ik laat mij liever niet tegenhouden en werkt op dit moment aan de voltooiing van de BETERapp die therapy on the spot mogelijk maakt voor de cliënten. Omdat die beter verdienen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.