Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mustafa bey için

Ieder jaar bezoek ik diverse congressen en workshops over diverse onderwerpen in het domein zorg & welzijn op vele kilometers afstand van mijn werkplek. Ieder jaar constateer ik dat een aantal professionals met hoogdravende methoden, in een creatieve verpakking, veel bijdragen aan eigen welzijn en geluk, maar weinig bijdragen aan welzijn en geluk bij klanten.
Mustafa bey için

Er is echter een methode die mij altijd weer gelukkig maakt en die kan ik gek genoeg op loopafstand vinden. Die methode is de Mustafa-methode en deze blog is ‘voor meneer Mustafa’ (Mustafa bey için). Mustafa is een collega van mij, een sociaal cultureel werker. Hij geeft sinds jaren leiding aan activiteiten voor jongeren en volwassenen die extra ondersteuning kunnen gebruiken bij het verwerven van vaardigheden (lezen, schrijven, rekenen, spreken en sociale vaardigheden, koken, fietsen).

De methode die hij telkens toepast kenmerkt zich door eenvoud en resultaatgerichtheid, laagdrempeligheid en duurzaamheid. Eenvoud omdat het aanbod van de activiteiten direct aansluit bij de behoefte van de klant en er geen hogere (maatschappelijke) doelen worden nagestreefd. Heeft de klant bijvoorbeeld behoefte aan meer schrijfvaardigheden, dan wordt een op maat gemaakt traject uitgezet voor het krijgen van meer schrijfvaardigheden.

Het is resultaatgericht doordat in het traject afspraken worden geformuleerd over doelen en te behalen resultaten binnen een bepaalde periode. De methode is laagdrempelig doordat er aansluiting is bij het niveau van de klant en de taal van de klant (grammaticaal in het Nederlands, maar ook in andere talen). Er wordt niet geworven bij grote instellingen of via kaartenbakken, maar via het persoonlijke netwerk van bestaande klanten en via verenigingen en stichtingen.

Tot slot is de methode duurzaam door de blijvende resultaten. Klanten die vaardigheden hebben verworven kunnen deze direct toepassen in de praktijk door het op de praktijkgerichte aanbod, maar ook door de ondersteuning van een persoonlijke (vrijwillige) coach waarmee kan worden geoefend. Dat wat geleerd is, gaat niet meer verloren.

De Mustafa-methode is een methode die universeel inzetbaar is doordat hij niet gebonden is aan plaats of persoon. Wat Mustafa doet is beschreven en vastgelegd en als Mustafa bijvoorbeeld met pensioen gaat is de methode goed overdraagbaar naar zijn opvolger. Ik vind de grote congressen en workshops op afstand leuk (vanwege lunch, mooie presentaties en prettige vergezichten), maar ik pleit op lokaal niveau voor de Mustafa-methode, ik pleit voor eenvoud en echte resultaten.

Jillis Kors, (Groningen, 1974) heeft na de opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie in diverse steden in Nederland opbouwwerk en burgerparticipatie projecten ontwikkeld en uitgevoerd. Sinds oktober 2008 is hij opbouwwerker in Zwolle.  

1 REACTIE

  1. Beste Jillis en Mustafa bey,
    helemaal mee eens! Zegt t voort zou ik zeggen en dat het persoonlijk netwerk en contacten van migranten professionals, maar ook het inlevingsvermogen van deze professionals heel goed werkt toont dit voorbeeld wel weer aan. Echter, zie jij op die congressen diversiteit? Gaat Mustafa met jou mee? Of is het wit, wit, wit en blijft de methodiek bij Mustafa alleen? Nogmaals zegt t voort en leer van elkaar en laten we ajb zorgen voor de broodnodige diversiteit in welzijnsland. De projecten zijn bijna allemaal voor achtergestelde groepen, maar de professionals staan er soms zo ver van af. Zie ook mijn recente blog “of ik een blik Turken kan opentrekken?”. Zal Mustafa bey misschien wel herkennen. Hartelijk groet, Fatos Ipek-Demir (manager Burgerschap, HOF)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.